Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Veşti importante pentru profesori. Ce se va întâmpla cu meditaţiile şi cadourile?

vesti_importante_pentru_profesori_ce_intampla_meditatiile.jpg

Codul Etic pentru învăţământul preuniversitar, în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei.

Profesorii nu vor mai avea voie să ceară sau să accepte cadouri, bani sau servicii şi nici să facă meditaţii cu elevii de la clasele lor. Aşa prevede proiectul Codului Etic pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, potrivit Mediafax.

Codul Etic le interzice profesorilor să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi sau părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri şcolare, dar şi să facă meditaţii cu elevii de la clasele lor.

Cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora.

Profesorii sunt obligaţi să supravegheze permanent elevii, atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi la cele organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, să nu bată copiii şi să nu-i umilească.

Codul de Etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma difuzării unor imagini în care o învăţătoare de la o şcoală din Bucureşti le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

Codul Etic trebuie completat însă cu obligaţii şi sancţiuni pentru elevi şi părinţi, pentru că dacă aceştia agresează profesorii, nu există nici o prevedere, lucru incorect, a declarat pentru Mediafax preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, precizând că sindicatele nu au fost consultate la elaborarea acestui proiect.