Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se împlinesc 10 ani de la atacul terorist de la Madrid

madrid.jpg

Se împlinesc 10 ani de la atacul terorist de la Madrid

Atentatul terorist de la Madrid, produs în gara Atocha, pe 11 martie 2004, sau atacul din 11 M, după cum deja îl consemnează istoria, a avut loc între orele 7:36 şi 7:39, ora Spaniei, lăsând în urmă peste 2000 de victime, morţi şi răniţi. După acest sîngeros atentat Parlamentul  European a declarat ziua de 11 martie "Ziua victimelor terorismului."
 

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

După cum deja se știe, în dimineața zilei de 11 martie 2004, în numai trei minute au  fost aruncate în aer patru garnituri de tren pline cu navetiști care veneau la Madrid. 

Prima garnitură a fost spulberată in Gara Atocha, cel mai important nod feroviar al Spaniei, iar ulterior, celelate trei au explodat de-a lungul traseului  Alcala de Henares - Madrid.  Atentatul  a lăsat  în urma 191 de morți și 1858 de răniți, fiind cel mai mare  atac terorist  din istoria Europei.

În cele patru garnituri de tren au fost găsite încă trei încărcături cu dinamita nedetonată, oferind poliției indicii  care au dus în cele din urmă la descoperirea autorilor.

Peste aproape o lună, în data de 3 aprilie 2004,  a fost descoperită întreaga celula teroristă responsabilă de atentat, ascunsă în  Leganés, un orășel din suburbiile  Madridului.  În cele din urmă, încolțiți de forțele de securitate, aceștia s-au sinucis, aruncând  în aer edificiul in care se refugiaseră.

În afara de dimensiunea tragica a acestui atentat, care a lăsat în urmă peste 2000 de victime, morți si răniti, ar trebuie amintită si evaluată importanța polítică  și istorică a acestor evenimente.

Atentatul a avut loc cu numai 10 zile înainte de alegerile parlamentare din 14 martie. Partidul Popular, al premierului în exercițiu Jose Maria Aznar, în plina campanie electorala,  conducea cu 10 puncte in toate sondajele de opinie care îl dadeau câștigator pe candidatul  popular Mariano Rajoy.

Proasta gestiune a acestor evenimente, ascunzând adevarul și învinuind gruparea terorista ETA ca fiind autoarea atentatului, a determinat un schimb radical în opțiunea electoratului, care a votat in cele din urma cu socialistii  viitorului premier José Luis Rodríguez Zapatero.

De fapt, în acești ultimi 10 ani, care s-au scurs de la acest sângeros 11M, au fost multe voci din partea dreptei care au încercat să acrediteze ideea că autorii intelectuali ai acestui atentat ar fi fost membrii grupării teroriste ETA, pentru a-i aduce  la putere pe socialiști, teorie care în acest moment este discreditată chiar de ministrul de interne al actualului guvern de dreapta. 

Concluzia finală, unanim acceptată în acest moment,  este ca atentatul a fost plănuit încă din 2001, în Pakistan, ca un act de razbunare față de autoriățile spaniole, care reușiseră să  dezmembreze o importantă celulă teroristă în anul 1995.

Dar dincolo de toate acestea, ramân sutele de victime care încă se zbat în a depăși sechelele fizice și psihice cu care i-a marcat  acest sângeros măcel.

Zilele acestea, autoritatile spaniole împreună cu asociații ale  victímelor terorismului, au organizat o serie de acte comemorative care vor avea loc de-a lungul întregii săptămâni, cu un act comemorativ central,  care va avea loc azi in Catedrala de la Almudena, o misa oficiată de Cardinalul Arhiepiscop de Madrid, Rouco Varela, la care va asista familia regală precum și premierul Mariano Rajoy împreună cu membrii executivului.

Dar probabil cel mai important eveniment s-a consumat deja  ieri, in  El Teatro Real într-o ceremonie prezidată de ministrul de Interne, Jorge Fernandez Diaz , în care au fost decórate o mare parte dintre victímele care au supraviețuit, precum si reprezentanții celor dispăruți. Una dupa alta, peste  350 de persoane s-au urcat pe scena teatrului pentru a primi  Ordinul Regal de Recunoaștere Civilă a Victimelor Terorismului într-un act simplu, auster, dar plin de emotie  în care au participat si familiile a noua cetateni romani care si-au pierdut viata in urma cu 10 ani. 

In acest context, ministrul de interne a facut apel la unitate pentru a putea face fata provocarii terorismului. Justificată preocupare, deoarece după zece ani de la cest teribil atentat, riscul atacurilor  islamiste continua sa fie  foarte ridicat , conform  unui raport  realizat în urmă cu două luni de Centrul Național de Coordonare Antiterorista . Motiv pentru care în acest an  ministrul de interne a activat nivelul de alertă 2 datorita  probabilitatii crescute a unui nou  atac .

În urma dispariției amenințării terorismului basc,  executivul de la Madrid își concentrează acum toată atenția către terorismului  islamic. În ultimii 20 de ani au fost arestate aproape 500 de persoane suspectate  de activități teroriste,  dintre care 131 de arestări au fost operate  numai in anul 2004, în urma atentatului, conform unor informații publicate astăzi de presa spaniolă.

Se pare că acum principala amenințare  vine din partea unor mici celule independente aflate în Spania,  inspirate de ideologia jihadului, fără să aibă legături directe cu marile organizții teroriste , dar și din partea celor care călătoresc în zonele árabe de conflict, a organizațiilor  Maghrebului Islamic , precum si  din partea teroriștilor care au fost deja puși în libertate.

 
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea