Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reforma în Sănătate presupune și 4000 de concedieri

nicolaescu-eugen.jpg

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu

Potrivit unui proiect lansat vineri în dezbatere publică, direcțiile de sănătate județene se vor reorganiza în opt autorități regionale, ce vor avea în subordine 34 de oficii județene de sănătate publică. Același lucru se va întâmpla și cu serviciile județene de ambulanță, care vor fi reorganizate tot în opt servicii regionale. Cel mai probabil, jumătate din cei cei 8000 de angajați în sistem își vor pierde locurile de muncă, însă autoritățile promit că vor face eforturi pentru redistribuirea lor în sistem.

Conform notei de fundamentare a proiectului, obiectivul fundamental al restructurării îl reprezintă, în principal, întărirea capacității administrative a Ministerului Sănătății.

"Prin aceasta se asigură coerența instituțională și se eficientizează procesul complex de adoptare operativă a deciziilor, mecanismul de control și inspecție și implementarea în timp scurt a Strategiei Naționale de Sănătate Publică, cu scopul declarat de a crește calitatea serviciilor medicale acordate pacienților și, implicit, gradul de satisfacție al acestora față de modul în care funcționeaza sistemul public de sănătate", se mai arată în notă.

Potrivit proiectului, în subordinea MS vor funcţiona vor funcționa opt autorități regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanță, Agenția Națională de Programe de Sănătate, Agenția Națională de Infrastructură Sanitară, Dispozitive Medicale și Achiziții Centralizate și alte instituții publice, care vor fi înființate prin hotarâre a Guvernului.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, încă de marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate, măsura urmând să aducă, în opinia lui, economii la buget.

În ceea ce privește concedierile, ministrul a declarat, sâmbătă, că prin procesul de reorganizare din Sănătate vor fi reduse trei-patru mii de posturi "din birocraţie", însă, în urma unei evaluări pe competenţe, ocupanţii acestora vor fi redistribuiţi astfel încât numărul celor fără loc de muncă să fie cât mai mic.

Potrivit lui Nicolăescu, o parte a personalului ar urma să fie încadrat, astfel, în structurile nou înfiinţate din subordinea ministerului, la consiliile judeţene, în spitale sau în cabinete.