Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controverse după acordarea unui premiu în Ungaria

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

În Ungaria a stârnit consternare şi indignare decernarea de către Guvern a Premiului Táncsics pentru excelenţă ziaristică redactorului de televiziune de extremă-dreaptă Ferenc Szaniszló. În emisiunea Világpanorama de la Televiziunea Echo, el susţinuse că lumea trebuie să se pregătească la iminentul exod al evreilor din Israel.

Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari

Szaniszló a preluat aici ideea vehiculată de extrema dreaptă ungară că investiţiile masive ale oamenilor de afaceri israelieni în sectorul imobiliar servesc la colonizarea Ungariei cu evreii refugiaţi din Orientul Mijlociu. În altă emisiune, el a numit pe romi drept maimuţe cu înfăţişare umană, iar în alta a afirmat că bombardamentele aviaţiei NATO la comanda Fondului Monetar Internaţional au cauzat catastrofa industrială de la uzinele de alumină din Ungaria.

Televiziunea Echo, al cărei proprietar este omul de afaceri Gábor Széles, susţine partidul de dreapta al premierului Viktor Orbán şi preia motive şi teme ale partidului de extremă-dreaptă Jobbik.

În semn de protest, până acum, Premiul Táncsics a fost înapoiat Guvernului de către 12 ziarişti, laureaţi ai premiului din anii precedenţi. Guvernul Orbán a schimbat regulile de decernare anterioare a premiului şi posibilitatea asociaţiilor de ziarişti de a propune candidaţi. În schimb, a creat un juriu de cinci persoane, toate fidele noului curs. Károly Tóth, preşedintele celei mai mari asociaţii de ziarişti din Ungaria, MUOSZ, a declarat că deşi nu o poate dovedi, decizia Guvernului serveşte un scop politic.

Opoziţia, presa independentă, organizaţiile civice denunţă de ani de zile faptul că partidul premierului Orbán face concesii după concesii extremei-drepte, în aşa fel că relativizează treptat frontierele imperios necesare în democraţie dintre dreapta şi extrema-dreaptă. De altfel, ministrul de resort, Zoltán Balog, a recunoscut că a făcut o greşeală şi că ideile lui Szaniszló nu reflectă concepţia sa şi a Guvernului.

Să mai amintim alte două decoraţii controversate, decernate cu ocazia zilei naţionale, 15 martie: unui cântăreţ pop, care, printre altele, a compus şi interpretat imnul partidului Jobbik şi unui istoric, mai bine-zis pseudo-istoric, care susţine, printre alte idei năstruşnice, că Iisus Cristos nu fusese de origine ebraică, ci provenise dintr-un popor străvechi, înrudit cu maghiarii.

 
Budapesta, László Bihari, despre Premiul Táncsics