Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hackathon Cluj: soluţii informatice pentru o viaţă mai uşoară

Clujul a găzduit un adevărat maraton de programare, intitulat Hackathon. Zeci de tineri informaticieni, grupați în mai multe echipe, au încercat, timp de două zile, să creeze soluții informatice care să ușureze interacțiunea dintre cetățeni și autorități. Printre aplicațiilor create de tineri se numără un soft care afișează programul tuturor barurilor și restaurantelor din Cluj, o aplicație care poate fi instalată pe telefonul mobil și care arată câte locuri de parcare sunt disponibile pe o anumită stradă sau un program care, pe baza unor date culese de pe GPS-uri, arată în cât timp va ajunge următorul autobuz în stație.

Tinerii informaticieni cred că aplicațiile gratuite, care pot fi instalate pe telefoanele mobile inteligente sau pe tablete, pot ușura foarte mult viața oamenilor. Ei au pornit de la probleme reale, din viața de zi cu zi. Tinerii informaticieni crede că aplicațiile informatice pot ajuta la gestionarea mai bună a transportului în comun.

O tânără, încă studentă, a creat o aplicație numită catalog on line, cu ajutorul căreia părinții pot afla care sunt notele și absențele copiilor. Profesorii introduc datele direct în acest catalog, iar părinții primesc notificări pe email sau se pot contecta cu ajutorul unui nume și al unei parole, spune studenta care a creat această aplicație.

Primarul Emil Boc spune că toate aplicațiile create în cadrul maratonului de programare pot fi dezvoltate și integrate cu serviciile folosite de administrația locală. El a apreciat în special aplicațiile care spun utilizatorului câte locuri de parcare mai sunt disponibile sau cea care centralizează informații despre barurile și localurile din oraș.

Maratonul de programare a fost susținut de clusterul Cluj IT, o organizație care reunește companiile din domeniul tehnologiei informației, universități, societatea civilă și administrația locală. Hackathon a fost organizat chiar în ziua în care mai multe portaluri economice din Occident au comparat strategia Clujului de a dezvolta un orășel al inovației cu cea a Londrei, care a început, cu rezultate foarte bune, să facă acest lucru din anul 2010. Clujul a fost declarat drept pol național de creștere în domeniul IT. 

 
Reportaj realizat de corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean