Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă zonă ”fierbinte” în Africa

609ec88d5ac149788fd3d0f1af25351f-94dd4b462f7e429aa4ae712788428763-2.jpg

Președintele Republicii Centrafricane, Francois Bozize (sursa: www.wpxi.com)

Africa are o nouă zonă dominată de tensiuni politice și sociale. Agenția Reuters, citată de Mediafax, scrie că rebelii din coaliţia Seleka au preluat controlul duminică asupra capitalei Republicii Centrafricane, Bangui, obligându-l pe preşedintele Francois Bozize să fugă în ţara vecină Republica Democratică Congo.

Agenția internațională de știri citează declarații ale unor oficiali guvernamentali, care spun că forțele rebele controlează orașul.
Coaliţia Seleka a reluat ostilităţile săptămâna aceasta, acuzându-l pe Francois Bozize de încălcarea unui acord de pace semnat în luna ianuarie privind formarea unui guvern de uniune naţională.
'Rebelii controlează oraşul', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Gaston Mackouzangba. 'Sper că nu vor exista represalii', a adăugat Mackouzangba. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Crepin Mboli-Goumba, a confirmat şi el că rebelii controlează toate punctele strategice din capitală.
Sub protecţia anonimatului, un consilier prezidenţial a declarat că Francois Bozize a trecut râul Oubangi, ajungând în Republica Democratică Congo, înainte ca rebelii să ocupe palatul prezidenţial.
De la sosirea sa la putere în 2003, în urma unei lovituri armate, Francois Bozize a fost ales preşedinte în 2005 şi reales în 2011 în urma unui scrutin contestat de opoziţie.