Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Probleme din ce în ce mai grave la TVR

probleme_din_ce_in_ce_mai_grave_la_tvr.jpg

Directorul interimar al TVR, Stelian Tănase

Televiziunea publică nu poate evita intrarea în insolvenţă, crede directorul interimar, Stelian Tănase. El vrea restructurarea postului după model BBC. Tănase propune între altele ca în Consiliul de Administraţie să aibă reprezentanţi şi Patriarhia şi Academia.

Directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, a declarat marţi după o întâlnire cu premierul Victor Ponta că insolvenţa nu poate fi evitată la televiziunea publică.

"S-a discutat şi acest lucru, cum s-au discutat şi alte scenarii. Există pe masă, este o problemă care trebuie rezolvată, dar avem în minte şi alte propuneri. Mâine, după şedinţa de Guvern, premierul Ponta va ieşi să dea mai multe explicaţii, multe sunt tehnice şi ţin de fiscalitate, administrare, restructurarea taxelor", spune Tănase, care anunţă că organigrama TVR va fi refăcută după modelul BBC.

Întrebat dacă poate fi evitată insolvenţa TVR, Stelian Tănase a răspuns: "Dacă mă întrebaţi pe mine, ce cred eu, eu cred că nu".

Directorul interimar al TVR militează pentru o unificare a televiziunii publice cu Radioul: "Sunt multe modificări. În primul rând (noua lege-n.r) va prevedea această apropiere, unificare cu Radioul public, aşa este modelul BBC, în care eu cred. Asta nu se va putea face mai curând de doi-trei ani, pentru că înainte de orice, trebuie să restructurăm TVR, să plătim datoriile, sunt 150 de milioane, să creăm surse de venituri solide. Asta va fi prevăzut în lege şi este una din probleme".

Stelian Tănase declară că altă problemă ţine de modul în care este condusă televiziunea publică: "La BBC e un board al înţelepţilor, zece oameni numiţi de regină, dar după consultări cu forţele politice. Acum avem o problemă: CA poate fi demis. Avem vacanţe, noi suntem în trei luni de vacanţe. Poate vom lua o formulă ca la Curtea Constituţională, să existe mandate diferite, iar Curtea nu-şi suspendă activitatea niciodată".

El spune că noua lege va reduce foarte mult numirile politice: "Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privinţa CA. Ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la uniunile de creaţie, la organizaţiile profesionale din media, pentru că discuţia va fi strict profesională".

Preşedintele-director general interimar al TVR, Stelian Tănase, afirmă că are sprijinul politic pentru a-şi continua activitatea la şefia instituţiei.

El mai spune că majorarea taxei TV este o chestiune aflată în discuţie, dar că în opinia sa, majorarea nu se va putea aplica în acest an. Tănase precizează că taxa TV din România este cea mai mică din Europa. "Este ce mai mică taxă, e mai puţin de 11 euro, în timp ce o republică mică, aşa cum este Muntenegru plăteşte 26. Polonia plăteşte 50, Elveţia undeva la 360 şi ceva de euro. Dar când cumpărăm de pildă Campionatul Mondial, preţul e acelaşi şi pentru elveţieni şi pentru suedezi şi pentru români", explică Stelian Tănase.