Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mariaj gay: Decizie grea a Curţii Supreme din SUA

Curtea Supremă a SUA a început marţi o dezbatere istorică. Discuţiile care vor continua şi miercuri se concentrează pe chestiunea sensibilă a mariajului homosexualilor. Trei sferturi dintre statele americane interzic acest tip de uniune, ce este dorit însă de o majoritate din populaţie.

Discuţiile celor nouă înţelepţi, membri ai Curţii Supreme americane, s-au concentrat doar pe cazul Californiei, stat în care mariajele homosexualilor sunt interzise, după ce o scurtă vreme au fost permise. Judecătorii se vor apleca miercuri asupra legii federale zise "de apărare a mariajului", care-i împiedică pe homosexualii legal căsătoriţi în cele nouă state care acceptă această uniune să fie recunoscuţi ca atare la nivel federal.

Decizia finală a Curţii Supreme este aşteptată în luna iunie, iar analiştii prezic o opţiune intermediară, prudentă. Cu alte cuvinte, probabil că nu se va legaliza imediat mariajul în toată federaţia americană, chiar dacă şeful Casei Albe sprijină această idee. Barack Obama a trimis un mesaj pe reţeaua Twitter, în care se declară favorabil mariajului între persoanele de acelaşi sex. De multă vreme, preşedintele american denunţă "discriminarea pe baza orientării sexuale" şi se declară chiar "prietenul a două cupluri homosexuale".

De partea lor, adversarii mariajelor între persoane de acelaşi sex sunt de părere că o decizie privind acest subiect sensibil nu trebuie luată de membrii Curţii Supreme, formate din nouă oameni, care nu au fost aleşi de nimeni, ci mai degrabă printr-o procedură parlamentară, adică în plenul Congresului. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, 58% dintre americani sunt favorabili mariajului gay.