Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj : Moldovenii speră la unirea cu România

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Doi din zece cetăţeni moldoveni cred că se va face sigur unirea cu România, potrivit unui sondaj privind identitatea naţională în Republica Moldova. Sondajul a fost realizat în perioada 1-15 februarie pe un eşantion de 1.155 de persoane de către Centrul Român de Studii şi Strategii şi a exclus zonele Transnistria şi Găgăuzia. Rezultatele preliminare au fost prezentate cu ocazia marcării a 96 de ani de la unirea din 1918. Rezultatele finale ale sondajului vor fi făcute publice în luna mai 2014. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,5%.

La întrebarea: "Credeţi că reunirea Republicii Moldova cu România s-ar putea realiza sau nu?", 20% dintre participanţi au răspuns că sunt siguri că da, iar 34% cred doar că că da. 25% dintre respondenţi au spus că nu cred că se va realiza unirea cu România, 7% sunt siguri că nu, în timp ce 15% nu ştiu sau nu răspund. Rugaţi să spună "ce poziţie au faţă de reunirea României cu Republica Moldova?", 27% s-au declarat categoric pentru, 25% mai degrabă pentru, 20% mai degrabă împotrivă, 12% categoric împotrivă şi 15%  au spus că nu se pronunţă. Dintre cei are doresc unirea Republicii Moldova cu România, 41% cred că avantajul ar fi libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul Uniunii Europene, şi 38% accesul liber al cetăţenilor la locurile de muncă din România şi Uniune, în timp ce  21% au invocat pensiile şi salariile mai mari.

Sondajul mai arată că la întrebarea "Care este limba pe care o vorbiţi cel mai des?", răspunsurile sunt 63% limba română, 26% limba moldovenească şi 10% limba rusă. Sondajul mai arată că 40% dintre intervievaţi sunt categoric de acord că România şi Republica Moldova au aceleaşi tradiţii şi folclor, 34% sunt mai degrabă de acord cu acest lucru, în timp ce 7% sunt categoric împotrivă şi 13% sunt mai degrabă împotrivă. 59% dintre participanţii la sondaj cred că declararea Independenţei Republicii Moldova este cel mai important eveniment din istoria naţională, iar 22% cred că acesta este Marea unire a Basarabiei cu România de la 1918.