Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cultură contra capitalului la Berlin

east-side-gallery-24-4-10-dsci0054.jpg

East Side Gallery (Foto: William Totok)

După demontarea unei bucăţi din Zidul Berlinului, conflictul între un investitor şi apărătorii fragmentelor nedărîmate ale Zidului, cunoscute sub denumirea „East Side Gallery”, s-a accentuat. În cursul acestei zile au avut loc noi proteste în faţa Primăriei centrale. Demonstranţii au cerut stoparea demolării unui simbol istoric de către un investitor hrăpăreţ.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Pentru unii demontarea unei bucăţi din Zidul Berlinului este un sacrilegiu, un atac împotriva culturii memoriei şi o profanare a istoriei. Pentru alţii este o parte dintr-un proiect de investiţii, deci o afacere cît se poate de rentabilă. Cele două tabere sunt ireconciliabile.

Conflictul între un investitor particular care vrea să ridice un bloc de locuinţe de lux cu mai multe etaje în imediata apropiere a rîului Spree şi adversarii săi a luat o nouă întorsătură după ce în zorii zilei de ieri au fost demontate patru fragmente din Zidul Berlinului. Zona în care urmează să fie ridicat blocul se află pe fîşia morţii, între Spree şi zidul care, după 1961, despărţea cele două zone ale oraşului, zona est-germană şi cea occidentală.

„Zidul să dispară!” Asta era una din lozincile scandate de către demonstranţii est-germani în toamna revoluţionară a anului 1989. Atunci, în doar cîteva zile zidul despărţitor fusese demolat aproape în totalitate. Pe o lungime de 1300 m se află acum una din porţiunile rămase neatinse ale zidului. Şi anume, pe malul estic al rîului Spree care în trecut marca aici şi frontiera între cele două părţi ale oraşului divizat. 118 artişti din peste 20 de ţări au pictat în 1990 aceste fragmente protejate ale zidului, transformîndu-le într-o adevărată expoziţie în aer liber, cunoscută sub denumirea East Side Gallery. (A se vedea şi: „Zidul Berlinului, dărîmat a doua oară”, RFI, 6. 3. 2013  )

De cînd investitorul a început lucrările de construcţie ale locuinţelor de lux, zona a devenit locul unor dispute aprinse. S-a creat un comitet de apărare a Zidului şi au fost organizate zeci de demonstraţii de protest care s-au desfăşurat sub motto-ul: „Cultură contra capitalului”. Participanţii la aceste demonstraţii au inversat lozinca din 1989, scandînd acum: „Zidul să rămînă”.

Un purtător de cuvînt al firmei, citat de mass media germană, a justificat demontarea. El a declarat că este vorba doar despre o demontare temporară. Fragmentele scoase se vor pune la loc, după terminarea lucrărilor de construcţie. Totodată, el a precizat că investitorul este de acord să reflecteze asupra propunerii de mediere venită din partea primarului guvernator al land-ului Berlin, Klaus Wowereit. Acesta a propus investitorului o schimbare de teren, situat în apropiere. Wowereit a criticat demontarea fragmentelor din zid, afirmînd că senatul land-ului nu a fost înştiinţat despre această operaţiune desfăşurată în zorii zilei de ieri, în prezenţa a unui detaşament de poliţişti.

Autorul est-german Rolf Schneider, exclus, în 1979, din motive politice din Uniunea Scriitorilor, priveşte acest conflict cu detaşare. Într-un foileton difuzat de Deutschlandradio Kultur - Schneider a atras atenţia asupra faptului că fragmentele protejate nu sunt nimic altceva decît o amintire a „zidului ruşinii”, lipsită de autenticitate, fiindcă în trecut doar partea vestică a zidului fusese acoperită de picturi şi desene. Din toate astea nu s-a păstrat nimic. „Autentic pe malurile rîului Spree este doar betonul,” a subliniat Schneider.  

Artistul Kani Alavi, cel care a iniţiat în 1990 proiectul East Side Gallery nu împărtăşeşte opiniile scriitorului. În ultimele săptămîni, Alavi a participat la toate demonstraţiile de protest contra defragmentării zidului. El a anunţat că va returna Crucea de Merit a Republicii Federale. Distincţia a primit-o în 2011 în calitate de iniţiator al proiectului colectiv de artă, East Side Gallery, care devenise un magnet pentru milioane de turişti care vizitează capitala Germaniei.

 
William Totok, Berlin