Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Intră în vigoare coplata la externare

Luni intră în vigoare legea care prevede coplata la externare. Conform noii legi, toţi cei care se externează vor trebui să achite o taxa de 5 până la 10 lei. Totuşi în unele spitale se discută încă despre aplicarea acestei legi, unii directori considerând că nu le pot lua bani bolnavilor cu venituri foarte mici, scrie Mediafax. Mai mult decât atât, reprezentanţii asociaţilor de pacienţi spun că sumele colecte vor fi infime. În plus, introducerea coplăţii la externare va genera frustrare printre pacienţi, pentru că nu este însoţită de creşterea calităţii serviciilor medicale, au afirmat aceleaşi surse.

În Bucureşti, unele spitale au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul "Sf. Maria".

Managerul Spitalului Cinic Floreasca, prof. Radu Macovei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că această sumă, fie şi minimă, adică de cinci lei, nu va putea fi încasată de la oamenii cu venituri reduse. "Vom percepe 10 lei drept coplată, însă bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici măcar cinci lei", a spus Macovei.

Sunt însă spitale unde, duminică, nu era stabilită valoarea coplăţii, motivul fiind legat tot pacienţii fără venituri sau cu venituri foarte mici. În această situaţie se află, de pildă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş".

Unii directori de spital nu cred despre coplată, chiar la valoarea ei maximă de zece lei, că ar putea aduce beneficii spitalelor. "Vor fi bani foarte puţini, cât să ajungă pentru cumpărarea chitanţierelor din care să rupem chitanţă pacienţilor care dau coplata", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul unei unităţi sanitare.

În 21 martie, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre, a declarat că introducerea coplăţii la externare va genera frustrare printre pacienţi, pentru că nu este însoţită de creşterea calităţii serviciilor medicale. "Va fi o taxă care va genera frustare printre pacienţi, mai ales că nu este dublată de o creştere a valorii serviciilor medicale", i-a spus Iulian Petre ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014".

Cu acelaşi prilej, Nicolăescu, a spus că speră ca "această coplată modestă", care va fi plătită din 1 aprilie, să fie înţeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără niciun fel de raţiune medicală, ci mercantilă.