Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prostituatele din Franţa, mai greu de penalizat

prostituatele-franta-mai-greu-penalizat.jpg

Prostituatele din Franţa nu vor mai fi penalizate, dacă racolează clienţi.

Senatul francez a abrogat racolajul pasiv care penaliza prostituatele din 2003 încoace. Legea instaurată de Nicolas Sarkozy pe vremea când era ministru de Interne s-a dovedit ineficientă şi era criticată de multă lume.

Legea din 2003 pedepsea cu până la două luni de închisoare şi 3.750 de euro amendă "faptul de a solicita public pe cineva, chiar şi printr-o atitudine pasivă, să întreţină relaţii sexuale, în schimbul unei sume de bani". Măsura s-a dovedit a fi catastrofală atât pe plan penal, cât şi social. În 2011 au fost întocmite circa 2.500 de proceduri pentru aşa-zis "racolaj pasiv", contra de două ori mai multe în 2004. "Prostituatele au fost transformate în delincvente, lucru care le-a fragilizat şi mai mult, în loc să le protejeze", spune senatoarea care a iniţiat abrogarea controversatului text.

Prostituatele au fost într-adevăr marginalizate, împinse să se îndepărteze de centrele urbane, ca să evite Poliţia, expunându-se astfel unor alte pericole. Între timp, combaterea proxenetismului şi dezmembrarea reţelelor nu au avansat, spun mai toţi specialiştii. Cu toate acestea, unii dintre socialişti s-au arătat rezervaţi în momentul abrogării măsurii punitive. Trebuie spus că Esther Benbassa, aleasa care a prezentat proiectul de abrogare a represiunii racolajului, este una dintre puţinele parlamentare franceze care militează pentru o "prostituţie liberă şi aleasă" şi deci refuză orice idee de penalizare.

Un senator conservator consideră de partea sa prostituţia ca un "serviciu sexual care răspunde nevoilor celor care n-au altfel acces la sexualitate". Michel Savin dă exemplul Germaniei şi al Spaniei şi cere deschiderea unor instituţii reglementate pentru această activitate. Adică cere legalizarea caselor de toleranţă, a bordelurilor. Cei mai mulţi aleşi socialişti şi Guvernul de la Paris îşi doresc dimpotrivă, o mai mare fermitate penală, pentru a descuraja prostituţia. Suedia este dată drept exemplu cel mai des, pentru ameliorarea actualei legislaţii franceze. În ţara scandinavă, clienţii sunt cei urmăriţi şi pedepsiţi de lege.

Trebuie precizat că abolirea dispoziţiei legislative a lui Sarkozy făcea parte din angajamentele de campanie ale lui François Hollande. Preşedintele socialist promite în schimb pentru la toamnă, probabil, "un plan global de luptă contra traficului cu fiinţe umane".