Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anticoncepţionale gratuite pentru tinerele din Franţa

anticonceptionale-gratuite-tinerele-franta.jpg

Tinerele din Franţa între 15 şi 18 ani pot obţine anticoncepţionale gratuite de acum înainte.

Pilulele anticoncepţionale sunt de azi încolo gratuite pentru tinerele franţuzoaice cu vârsta între 15 şi 18 ani. Măsura dorită şi promisă de ministrul francez al Sănătăţii urmăreşte reducerea numărului de avorturi, circa 12 mii pe an.

Fetele din Franţa între 15 şi 18 ani pot merge de azi încolo la farmacie doar cu o reţetă şi cartea de asigurări de sănătate a părinţilor, pentru a obţine gratis pilule anticoncepţionale. Măsura prevăzută în proiectul de lege de finanţare a securităţii sociale se aplică şi steriletelor şi implanturilor contraceptive.

Până în prezent, pilulele anticoncepţionale, principala metodă contraceptivă din Franţa, erau rambursate 65%. În 2011, rambursarea contraceptivelor pentru minore a costat şase milioane de euro. Rambursarea lor integrală va genera o cheltuială suplimentară de circa cinci milioane de euro.

Anticoncepţionalele puteau fi eliberate şi gratis până acum pentru minore, însă doar în centrele de planning familial, prea puţine în Franţa şi existente doar în zonele oraşelor mari şi mijlocii. De acum încolo, toate tinerele pot avea acces la ele, dar cu condiţia să aibă o reţetă şi cartea de asigurări a unuia dintre părinţi. Specialiştii se tem însă că astfel anonimatul nu va mai fi asigurat, unele fete ar putea fi speriate de idea ca părinţii să descopere că iau pilula anticoncepţională. Pentru a evita astfel de situaţii delicate, tot planning-ul familial rămâne soluţia ideală.

În sfârşit, tot începând de luni, 1 aprilie, avorturile sunt gratuite pentru toate femeile. Până acum, o întrerupere de sarcină costa între 200 şi 450 de euro, în funcţie de metoda folosită şi locul intervenţiei. Până în prezent, doar avorturile pentru minore erau gratuite, femeile majore plătind în jur de 25% din preţ. Surplusul pentru stat, generat de rambursarea 100% este evaluat la circa 13 milioane de euro.