Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alertă de tsunami în Oceanul Pacific

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară nordul Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami.

Ministrul chilian de interne a anunțat moartea a cel puțin 5 persoane, subliniind că bilanțul e doar unul provizoriu.

Președintele statului Chile a declarat stare de catastrofă naturală în zona de nord, în regiunile Arica și Tarapacan, cele mai afectate de seism.

Cutremurul s-a produs la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.

Centrul american pentru Studii Geologice a anunţat de asemenea producerea unui cutremur cu magnitudine de 8. Alerta de tsunami ar viza alte două ţări, şi anume Ecuador şi Peru, potrivit Centrului american.

La rândul lor, serviciile naţionale din Ecuador şi Peru au anunţat că au emis alerte de tsunami.

Astfel, o alertă de tsunami a fost declanşată pentru coasta de sud a statului Peru, a anunţat marţi seara Marina peruviană.

Drumurile de-a lungul coastei din Lima, capitala statului Peru, au fost închise.

Potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, cutremurul a provocat valuri de 2,11 metri.

Honduras, care se teme de consecinţele cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, care a afectat coasta de nord a statului Chile, a declanşat alerta de tsunami, au anunţat autorităţile, citate de AFP.

Alerta se referă la golful Fonseca din nord-vestul ţării, pe malul Pacificului, unde Comisia permanentă de prevenire a riscurilor a stabilit că există cel mai mare risc.

Comisia le-a ordonat căpităniilor din porturile vizate să restrângă navigaţia ambarcaţiunilor de talie mică şi medie pe o perioadă de 18 ore.

Alerta se referă la circa zece sate de coastă din departamentele Choluteca şi Valle din sudul ţării.

Aproximativ 300 de deţinute au evadat de la închisoarea din Iquique, oraşul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 8,2, produs în nordul statului Chile, a anunţat ministrul de interne.

Un avion care transporta circa 100 de membri ai Forţelor speciale este, de asemenea, aşteptat în localitate pentru a evita posibile jafuri.

Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din oraş şi toate zborurile în trei mari oraşe din nord au fost anulate.

Comunicaţiile telefonice şi serviciile de apă potabilă nu au fost afectate, dar întreruperea electricităţii afectează mai multe regiuni din Chile.

Primele valuri seismice au atins deja Pisagua, în nord, şi ar urma să ajungă până la Punta Arenas, în extremul sudic al ţării, în următoarele ore, potrivit autorităţilor.

La Iquique, a anunțat un oficial din ministerul de interne, apa oceanului s-a retras 2,5 metri, un indiciu al unui tsunami.