Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gest periculos al Phenianului

gest-periculos-al-phenianului.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters)

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţă angajaţii sud-coreeni să pătrundă în interiorul complexului industrial intercoreean Kaesong. Acesta este un simbol al cooperării între cele două ţări.

Coreea de Nord nu va autoriza plecările de la Kaesong şi va interzice de asemenea accesul către complex, declară un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării.

Potrivit Seulului, 861 de sud-coreeni se află în interiorul complexului. "Ne aşteptăm ca cetăţenii noştri (aflaţi) în prezent în (Coreea de) Nord să revină fără dificultate", spune oficialul citat.

Zona industrială este situată la aproximativ zece kilometri de la frontieră şi a fost inaugurată în 2004. Complexul respectiv este considerat o sursă preţioasă de devize străine, de care nord-coreenii au mare nevoie. Unitatea a rămas deschisă, în ciuda crizelor repetate din peninsulă, cu excepţia unei singure zi, în 2009.

Peste 50 de mii de nord-coreeni muncesc în prezent la Kaesong pentru mici companii sud-coreene, mai ales în sectorul manufacturier (haine, încălţăminte, ceasuri, ustensile de bucătărie).

Ministrul sud-coreean al Apărării a anunţat miercuri că dispune de un plan de urgenţă, ce prevede o posibilă recurgere la forţă, pentru a garanta securitatea cetăţenilor sud-coreeni care muncesc la Kaesong.