Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republica Moldova: Procentul românilor și românofonilor a crescut simțitor

doru-petruti.jpg

Directorul IMAS Chișinău, Doru Petruți

Potrivit datelor preliminare publicate de Biroul Național de Statistică în Republica Moldova procentul persoanelor care s-au declarat români la recensământul din mai 2014 a ajuns la 23% (față de 2% în 2004), în timp ce procentul acelora care declară că vorbesc româna a ajuns la 40% (față de 15% în 2004).

În același timp procentul celor care se declară moldoveni a scăzut de la 76% în 2004 la 57% în 2014, iar al celor care spun că vorbesc limba moldovenească a scăzut de la 60% în 2004 la 38% în 2014.

În același timp, recensământul din 2014 a ajuns la o cifră a populației de 2913281 locuitori, dintre care 11,3% persoane plecate peste hotare, față de 3383332 în 2004.

În 2014 65,8% din totalul populației locuia în mediul rural, potrivit datelor preliminare ale recensământului, care se referă la teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău și deci nu include populația care trăiește în regiunea aflată sub controlul autorităților separatiste de la Tiraspol.

Date contestate

Aceste date sunt contestate  însă de directorul Institutului de Marketing și Sondaje (IMAS) Chișinău, Doru Petruți, care estimează că recensământul a acoperit maximum 80% din populația reală.

“Cifrele BNS sunt uluitoare! Populația dată de ei este 2,9 milioane în timp ce în datele Comisiei Electorale Centrale pentru recentele alegeri parlamentare erau 2,8 milioane de persoane peste 18 ani!”, spune Doru Petruți.

În același timp, directorul IMAS Chișinău contestă și rata spectaculoasă de creștere a procentului românilor și românofonilor la recensământ, deși admite că schimbarea în 2009 a legii cetățeniei în România și redobândirea cetățeniei române de către un număr semnificativ de persoane din Republica Moldova a putut avea un efect.

“Toate structurile de eșantion IMAS si toate celelalte companii, timp de 10 ani au avut între 2 si 8% români în eșantioane. Nu se poate ca toți sa lucrăm atât de prost si sa avem diferențe față de cifrele oficiale de 15-20%! În același timp, raportul celor care declară că vorbesc moldovenește față de cei care vorbesc româna este de circa 50 – 25% în aceste sondaje”, este de părere Doru Petruți.

“Vom avea o foarte mare problemă cu eșantionarea pe viitor. IMAS nu se va ghida deloc după BNS, dar în acest moment nici nu știu cum vom proiecta și valida statistic esantioanele – 65,8% în rural ... nu cred că vom avea niciun beneficiar serios care să creadă asta”, conchide directorul IMAS, care mai adaugă că va cere un audit al datelor recensământului efectuat de BNS în mai 2014.