Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac într-o bază a armatei SUA

În Statele Unite ale Americii, un soldat a ucis trei militari şi a rănit alţi 16 înainte de a se sinucide, în baza Fort Hood din Texas, în sudul Statelor Unite, a anunţat generalul Mark Milley, comandantul bazei. Patru dintre răniți sunt în stare gravă.

Soldatul participase la patru misiuni în Irak, în 2011, şi a suferit de ”probleme mentale”, în special de depresie, pentru care a fost tratat, a precizat generalul. El a adăugat că nu deţine ”niciun indiciu” care să sugereze comiterea unui eventual act terorist.

Dintre cele șaisprezece persoane rănite, cel puţin patru sunt în stare ”critică”, potrivit medicilor.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 16.00 (joi, 02.00 ora României), în două zone distincte, cele alocate unei brigăzi medicale şi unui batalion de transport al imensei baze militare. El a durat ”între 10 şi 15 minute”, a precizat generalul Milley.

Bărbatul a intrat într-o clădire, a deschis focul, după care a urcat la bordul unui vehicul şi a tras din nou cu un pistol automat Smith & Wesson de calibru 45, cumpărat recent dintr-un magazin din vecinătate. El a ieşit apoi din vehicul, a intrat în clădire şi a tras din nou, a detaliat generalul.

Forţele de ordine au intervenit ”foarte rapid” şi poliţia militară l-a încercuit pe suspect, care a întors arma împotriva sa. ”A făcut exact ce se aşteaptă de la poliţia militară”, a afirmat comandantul bazei.

Soldatul, a cărui armă a fost introdusă ilegală în bază, ”este căsătorit şi are o familie”, dar numele lui nu a fost precizat. El a fost transferat la Fort Hood în februarie.

”Nu îi cunoaştem motivaţiile. Ştim că acest soldat suferea de probleme mentale”. El era tratat pentru depresie şi ”alte probleme psihice şi psihologice”, a mărturisit generalul, precizând că nu a fost totuşi diagnosticat în acest stadiu ca suferind de stres posttraumatic.

Baza militară Fort Hood, cea mai mare din Statele Unite, a rămas încercuită timp de mai multe ore, înainte ca măsurile de securitate să fie ridicate în cursul serii.

”Evident (acest eveniment) redeschide rănile a ceea ce s-a întâmplat la Fort Hood în urmă cu cinci ani”, a declarat preşedintele Barack Obama, aflat la Chicago. ”Suntem devastaţi că un lucru ca acesta s-a putut produce”, a spus el.

Fort Hood, care a furnizat militari pentru majoritatea conflictelor de la războiul din Vietnam şi până în prezent, a fost deja teatrul unui schimb de focuri în 2009, soldat cu 13 morţi şi peste 30 de răniţi.

”Multe persoane (de la bază) au servit de mai multe ori în Irak şi Afganistan, au servit cu curaj şi distincţie. Când sunt acasă, ei trebuie să se poată simţi la adăpost”, a continuat Obama.

”Nu ştim ce s-a întâmplat, dar evident, acest sentiment de securitate a fost spulberat încă o dată”, a adăugat el.

”Toate gândurile noastre însoţesc personalul de la baza Fort Hood”, a scris armata americană pe contul său de Twitter.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, aflat în deplasare în Hawaii, a deplâns acest nou atac asupra unei baze militare.

”Când avem astfel de tragedii în bazele noastre, este ceva care nu funcţionează”, a declarat el.

La 5 noiembrie 2009, maiorul Nidal Hasan a deschis focul într-un cabinet medical al bazei, provocând moartea a 13 persoane, dintre care 12 militari, şi rănirea altor 30.

Atacatorul a fost imobilizat, lovit de gloanţele trase de un poliţist. Hasan, care în prezent este parţial paralizat, a fost condamnat la moarte de un juriu militar în august.

În septembrie 2013, un alt angajat al Marinei americane, Aaron Alexis, a intrat în complexul Navy Yard din Washington, unde a deschis focul şi a ucis 12 persoane, rănind alte opt, înainte de a fi doborât de poliţie.