Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Franţa, în alertă, după atacul armat de la sediul ziarului satiric Charlie Hebdo

miting..jpg

AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris, cunoscut pentru publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed, a fost atacat miercuri cu arme automate de către persoane mascate. Atacul s-a soldat cu 12 morţi.  Joi va fi doliu naţional în Franţa, iar toate drapelele vor fi în bernă timp de trei zile, a declarat preşedintele Francois Hollande. În semn de solidaritate cu victimele atentatului,  mii de oameni au ieşit în stradă, purtând pancarte pe care se putea citi "Je suis Charlie" - Eu sunt Charlie.

UPDATE 24:30 - Teroriştii i-au strigat pe nume pe caricaturiştii revistei satirice Charlie Hebdo şi i-au executat unul câte unul, împuşcându-i în cap, dezvăluie viceprimarul Parisului Patrick Klugman, într-o declaraţie făcută pentru postul american ABC News. "Cei doi criminali au intrat în timpul şedinţei de redacţie, i-au strigat pe nume pe caricaturişti, i-au luat de-o parte şi i-au executat împuşcându-i în cap", a declarat Patrick Klugman, viceprimarul Parisului responsabil de Relaţiile Externe.

UPDATE 23: 30 - Cei trei autori ai atentatului comis miercuri la sediul revistei satirice Charlie Hebdo din Paris soldat cu 12 morți și 11 răniți au fost identificați, potrivit ziarului Le Monde, citând surse din cadrul poliției franceze.

UPDATE 22:45 - Doi franco-algerieni sunt în vizorul poliției în urma atacului comis miercuri la sediul săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, relatează Le Point în pagina electronică. Cei doi bărbați suspecți de 32, respectiv 34 de ani sunt originari din Pantin, o suburbie a Parisului, și au revenit din Siria în vara anului trecut. Unul dintre suspecți a fost judecat în 2008 în urma destructurării filialei irakiene "al 19-lea arondisment" din Paris. El a fost arestat în 2005 în timp ce se pregătea să plece la Damasc.

În perioada 2003-2005, această organizație ar fi încurajat zeci de tineri francezi să plece la lupte în Irak. Al treilea suspect căutat este un om al străzii născut în 1996, relatează Le Point. Al treilea atacator, șoferul mașinii, are 18 ani și ar fi un om al străzii.

Cum s-au vazut evenimentele de miercuri din perspectiva unui om obişnuit?

Laura Purcărea, studentă la Paris

AscultăDownload

Ultima caricatură semnată de Charb, unul dintre caricaturiştii ucişi în atentat.

 

Caricatura ediţiei internaţionale a New York Times
 

UPDATE: Reacţii şi de la Chişinău: Presedintele moldovean, Nicolae Timofti a transmis miercuri, un mesaj de condoleante omologului sau francez, Francois Hollande, in legatura cu atacul terorist din Paris, soldat cu victime umane."Am fost profund marcat de atacul terorist comis asupra sediului redacției săptămânalului francez  "Charlie Hebdo". În numele poporului Republicii Moldova, va adresez Dumneavoastră și întregului popor francez sincere condoleanţe. Suntem alături de familiile celor care şi-au pierdut viaţa în acest tragic incident şi sperăm că cei care se fac vinovaţi vor fi condamnaţi în numele legii".

Si prim-ministrul în exercițiu, Iurie Leancă, i-a transmis un mesaj de compasiune omologolului său francez, Manuel Valls."Atacul terorist de astăzi asupra redacției săptămânalului francez Charlie Hebdo este un act revoltător pe care îl condamnăm cu vehemență”, se spune în mesajul semnat de Iurie Leancă, adresat omologului său francez, Manuel Valls."În aceste clipe de grea încercare, va rog să primiţi, în numele Guvernului Republicii Moldova şi al meu personal, sentimentele noastre de compasiune şi solidaritate cu poporul francez”, se mai arată în mesaj.
 
Premierul în exercițiu, Iurie Leancă, transmite familiilor îndoliate din Franța sincere condoleanţe şi regretul profund pentru pierderea suferită.

UPDATE 22: 40 - Ambasadorul francez la Bucureşti, François Saint-Paul, a mulţumit, miercuri, tuturor francezilor, românilor şi autorităţilor române pentru mesajele de susţinere şi de condoleanţe trimise după atacul comis asupra sediului redacţiei Charlie Hebdo.

“În contextul acesta tragic, promptitudinea și amploarea acestor mesaje au o mare valoare simbolică”, a declarat ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul, potrivit unui comunicat al Ambasadei.

“Așa cum a declarat președintele Republicii franceze «niciun act barbar nu va putea să îngrădească libertatea presei. Suntem o țară unită care va ști să reacționeze și să rămână solidară»”, a mai precizat ambasadorul francez.

UPDATE 21:50 - Premierul Victor Ponta i-a transmis omologului francez Manuel Valls o scrisoare în care afirmă că a aflat 'cu profundă indignare și nespusă tristețe' despre atacul care a lovit redacția Charlie Hebdo și care a provocat moartea a 12 persoane și rănirea gravă a altora. 'România condamnă ferm flagelul terorismului și orice act de violență care pune în discuție libertatea de exprimare și valorile democrației. Vreau să transmit familiilor victimelor redacției Charlie Hebdo precum și poporului francez cele mai sincere condoleanțe și compasiunea poporului român. Gândurile mele se îndreaptă deopotrivă către cei care au fost răniți în acest atac de nejustificat și intolerabil dorindu-le o însănătoșire grabnică', se arată în scrisoarea premierului.

UPDATE 21:23 - Franţa a decretat doliu naţional, joi, în memoria victimelor atentatului care a vizat redacţia revistei Charlie Hebdo, anunţă preşedintele Francois Hollande, notând că cele 12 persoane ucise au murit pentru un principiu, relatează AFP.

"Aceşti oameni au murit pentru un principiu", a declarat Hollande. "Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic şi nimeni nu ne pot diviza", a subliniat preşedintele francez.

UPDATE: 21:04 - Mii de persoane s-au adunat miercuri seară la Paris pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului sângeros comis la sediul săptămânalului Charlie Hebdo și soldat cu moartea a 12 persoane și rănirea altor 11, transmite AFP.

La apelul mai multor sindicate, asociații, organizații media și partide politice, participanții s-au reunit în jurul orei locale 17:00 (16:00 GMT) în Place de la République din centrul capitalei franceze, nu departe de sediul publicației Charlie Hebdo, scena atacului.

Marş al solidarităţii, la Paris.

Marsilia.

Solidaritate şi la Londra, în Trafalgar Square.

​UPDATE 19:20 - Modul de operare al autorilor atentatului împotriva săptămânalului francez Charlie Hebdo, calmul, determinarea și eficiența de care au dat dovadă sunt specifice pentru oameni care au trecut printr-un antrenament susținut, de tip militar, au declarat surse polițienești citate de AFP.

'Se vede cu claritate modul în care își țin armele, în care avansează calm, cu sânge rece. Au beneficiat cu siguranță de o formație militară. Nu este vorba de persoane care au acționat din impuls', a spus unul din polițiștii consultați de AFP. El a adăugat că atacatorii își țin armele kalașnikov aproape de corp, trag foc cu foc și nu în rafale, ceea ce arată că au fost antrenați să le folosească.

Într-una dintre înregistrări, realizată de pe acoperișul unui imobil vecin, se vede că doi dintre cei trei bărbați sunt bine echipați: ținute negre, cagule, pantofi sport, veste pentru încărcătoare și poate veste antiglonț.

În momentul în care atacatorii se pregătesc să plece cu mașina văd un polițist pe bicicletă. Ei coboară din mașină și îl împușcă pe polițist, trăgând foc cu foc. Apoi unul dintre ei se apropie, îl ucide cu un glonț în cap pe polițist, verifică dacă nu există și alți membri ai forțelor de ordine în împrejurimi, apoi cei doi se întorc în mașină, însă fără a alerga.

 

O altă probă a sângelui rece al atacatorilor este faptul că, deși au greșit inițial adresa, oprindu-se mai întâi la nr. 6 de pe stradă, unde se află un serviciu auxiliar al săptămânalului, autorii 'nu au deschis focul, nu și-au pierdut cumpătul și au mers la nr. 10, sediul redacției Charlie Hebdo'.

Sediul Charlie Hebdo.

UPDATE 18.37: Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, s-a declarat "consternat" de atentatul care a vizat redacţia Charlie Hebdo, denunţând un atac împotriva democraţiei, relatează AFP. "Sunt consternat de atentatul comis la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo; este un atac la adresa libertăţii de expresie şi a libertăţii presei, doi piloni ai democraţiei", a spus Ban Ki-Moon.

UPDATE 18: 22: Secretarul de Stat american, John Kerry, a condamnat în termeni duri atentatul care a vizat redacţia Charlie Hebdo, oferind asigurări, într-o declaraţie făcută în limba franceză, că "libertatea de exprimare nu poate fi ucisă".

Secretarul de Stat american, John Kerry

AscultăDownload

Steag în bernă la Palatul Elysée.

Francezii ies în stradă, în semn de solidaritate.

UPDATE: 18:01 - Întregul grup France Medias Monde este în doliu și își exprimă solidaritatea cu colegii de la Charlie Hebdo, precum și cu familiile tuturor victimelor atacului, se arată într-un comunicat al grupului. În urma atacului comis împotriva CHARLIE Hebdo, Președintele director general France Media Franța, Marie-Christine Saragosse, și directorii France 24, Mark Saikali, RFI, Cécile Mégie și Monte Carlo Doualiya, Souad El Tayeb, împreună cu  toate echipele grupului, se arată, într-un comunicat, "îngroziţi" de actul "ticălos" care a fost comis  împotriva Charlie Hebdo. În aceste condiții fără precedent, este atinsă grav libertatea presei într-una din expresiile sale cele mai puternice și mai vechi, caricatura. La ora 18h00 (ora Parisului, 19h00, ora Bucureştiului,) va fi păstrat un minut de reculegere în redacţiile grupului France Medias Monde.

De la Paris, Vasile Damian

AscultăDownload

 

UPDATE 17:45 - Oamenii se strâng spontan în Place de la Republique, în centrul Parisului.

UPDATE: 17:12  - La originea atentatului sângeros împotriva sediului din Paris al publicației satirice Charlie Hebdo se află 'trei criminali', a declarat ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, la finalul unei reuniuni de criză, la Palatul Elysée, informează AFP. 'Au fost mobilizate toate mijloacele' pentru a-i reține și pentru a fi 'pedepsiți cu fermitatea pe care o merită pentru actul barbar pe care l-au comis', le-a spus Cazeneuve ziariștilor, după întâlnirea convocată de președintele Franței, Francois Hollande.

 

UPDATE: 17:03 Consiliul cultului musulman (CFCM), instanța reprezentativă a musulmanilor din Franța, a condamnat atentatul sângeros, calificându-l drept un 'act barbar'.

 

UPDATE: În atac, au murit patru dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti ai publicaţiei şi directorul de la Charlie Hebdo. Este vorba despre caricaturiștii Cabu, Charb, Tignous și Wolinski, au confirmat autoritățile.

© Philippe Dupeyrat, AFP. Pompierii evacuează un rănit de la locul atacului.

Ministrul justitiei, Christiane Taubira, în fata sediului CharlieHebdo.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care arată că atacarea redacţiei Charlie Hebdo reprezintă un ”act terorist crud şi laş” şi îi asigură pe partenerii României de întregul sprijin în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel.

 

UPDATE: Momentul ales pentru atacul de la Paris nu este întâmplător, spune la RFI Iulia Badea Guéritée, jurnalist la Courrier International. Fapta este cu atât mai gravă, cu cât poliţiştii care păzeau redacţia publicaţiei erau chiar pe stradă, iar artera era populată.

Iulia Badea Guéritée, jurnalist la Courrier International.

AscultăDownload

UPDATE: Premierul britanic David Cameron își exprimă solidaritatea față de Paris:

 

 

UPDATE: Premierul Victor Ponta a postat pe Twitter, în limba franceză, un mesaj în care arată că este profund şocat de informaţia privind atentatul de la Paris şi transmite condoleanţe pentru familiile victimelor şi poporul francez: "Sunt profund şocat de informaţia privind atentatul de la Paris. Condoleanţele noastre pentru familiile victimelor şi poporul francez".

UPDATE: Utilizatorii de retele sociale își exprimă condoleanțele afișând imaginea de mai jos urmată de htag-ul #CharlieHebdo, unde puteți găsi agregate toate știrile despre atentat.

Mesajul a devenit viral pe internet și a fost postat de jurnaliști, oameni de media sau politicieni de peste 400 de mii de ori în ultimele trei ore.  

Chiar si ambasada Statelor Unite la Paris și-a schimbat poza de profil de pe contul de Twitter folosind aceasta fotografie.

 

Pe twitter, caricaturistul Le Monde, Platu, a postat un desen în semn de omagiu pentru jurnaliștii uciși si răniți în timpul atacului.

 

O reacție similară a avut-o și caricaturistul de la New Yorker:

 

 

UPDATE: Franţa şi-a ridicat la maximum nivelul de alertă în regiunea pariziană, în urma atacului comis miercuri la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, au anunţat serviciile premierului, relatează AFP. Cel mai recent bilanţ arată 12 morţi.

 

 

UPDATE: Preşedintele francez confirmă că "este vorba de un atentat terorist, nu există nici un dubiu".

 

 

 

 

UPDATE: Preşedintele François Hollande s-a deplasat la locul atacului armat şi a evocat un act de-o "barbarie excepţională".

 

UPDATE: François Hollande a confirmat că există 11 morţi.

 

UPDATE: Potrivit martorilor, doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30, strigând "Allahu Akbar" şi "Profetul a fost răzbunat". Numeroase focuri de armă s-au auzit, iar mai mulţi jurnalişti au reuşit să se refugieze pe acoperişul clădirii.

Persoane îmbrăcate în negru şi cu cagule au pătruns în sediul ziarului Charlie Hebdo şi au deschis focul cu arme Kalaşnikov.

Cotidianul 20 Minutes a reuşit să contacteze telefonic un angajat al instituţiei de presă atacate. "Este un veritabil masacru. Sunt şi morţi!", a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă, notează Mediafax.

Imagini amator via Le Figaro:

 

 

 
Iulia Badea Guéritée, despre atacul armat de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo