Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspecții atacului de la Paris au fost identificați

susepcti.jpg

Suspecții atacului de la Paris au fost identificați

Cei trei suspecti au fost identificați. Principalii doi – adică autorii atacului si ai măcelului de la sediul lui Charlie Hebdo – sunt încă daţi în căutare de poliţie. Al treilea, prenumit Hamid, cel mai tânăr din grup – nu are decât 19 ani - bănuit că i-ar fi ajutat pe cei doi atacatori, s-a predat spontan autorităţilor ca să explice că nu are nimic de a face cu atacul.

Cei doi atacatori franco-algerieni căutaţi încă sunt doi fraţi, Chérif şi Saïd Kouachi în vârstă de 32, respectiv 34 de ani. Poliţia îi consideră « extrem de periculoşi » şi « foarte bine înarmaţi ». Cel puţin unul dintre cei doi fraţi a fost reperat în trecut ca având relaţii cu filiere jihadiste, el însuşi fiind oprit în 2005 pe când încerca să decoleze spre destinaţii orientale.

Impreunà cu fratele sàu el a fost într-o primà instantà un « musulman ocazional » dupà cum se autodefinea : bea, fuma si avea chiar o iubità. Radicalizarea  s-a fàcut în urma întâlnirii cu un predicator radical din Paris. O parte din grupul de apropiati acestui predicator a murit pe frontal irakian la mijlocul anilor 2000. Ceilalti si-au continuat jiahdul – asa-zisul ràzboi sfânt – în Franta unde ieri au comis un màcel strigând « Alah e cel mai mare » si « L-am ràzbunat pe Profet ».

In cursul noptii anchetatorii au difuzat publicului douà poze cu principalii suspecti si au pus la dispozitie un numàr de telefon la care cei care detin informatii pot suna. Tot în cursul orelor trecute trupele speciale au efectuat mai multe operatiuni, una în regiunea parizianà alte douà în provincie – în esttul si nordul Frantei – pentru a perchizitiona apartamente ale apropiatilor suspectilor. O parte dintre acestia au fost dealtfel interpelati de politie pentru a putea fi interogati.