Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, pe unul din primele locuri în UE la mersul pe jos

dani_sandu2.jpg

Sociologul Dani Sandu

Ultimul Eurobarometru, referitor la modul în care se deplasează europenii, conţine câteva concluzii surprinzătoare pentru România. De pildă, suntem pe unul din ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte deplasarea zilnică cu automobilul - pe 26 din cele 28 de state membre. În schimb, suntem pe un loc fruntaş la mersul pe jos deplasarea cu mijloacele de transport în comun.

Unul dintre motive că în România maşina e privită ca un simbol al statutului social şi nu doar ca instrument de transport în primul rând, explică datele la RFI sociologul Dani Sandu.

În România, Bucureştiul numără circa 445 maşini per mia de locuitori, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu faţă de restul ţării, unde media e de 200 de maşini pe mia de locuitori. Pentru comparaţie, media naţională în Franţa este 490 de maşini la 1.000 de locuitori, în Marea Britanie este 440.

Trendul de creştere a numărului de autoturisme personale este totuşi în scădere în marile oraşe din Occident, numai că acolo e vorba de hotărâri personale motivate de ecologie, de pildă şi nu de decizii forţate de sărăcie, mai explică sociologul Dani Sandu.