Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchetă după ce doi poliţişti ungari au omorât în bătaie un român

prison-guard-69194300.jpg

Anchetă după ce doi poliţişti ungari au omorât în bătaie un deţinut român

Moartea unui cetăţen român, rezident în Ungaria, ar putea tensiona relaţiile între Bucureşti şi Budapesta. Bărbatul, suspectat că ar fi furat o drujbă a fost bătut două ore într-un comisariat de poliţie. Ministerul român de externe cere informaţii autorităţilor ungare privind acest caz. Acestea din urmă au deschis o ancheta, cei doi politisti fiind destituiti.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Întreaga opinie publică este scandalizată de faptul că doi polițiști din comuna Izsak din sud-estul Ungariei în cursul unei anchete penale pentru furt au ucis în bătăi pe muncitorul agricol de cetățenie română, Jozsef Bara.

Victima trăia de peste 20 de ani în Ungaria și efectua  munci ocazionale, mai ales în agricultură, meseria sa de bază fiind zugrav. Sociologul Ferenc Kremer a declarat la Klubradio că nu are cunoștință ca după schimbarea de regim din 1990 să se fi înregistrat o omucidere în urma vreunei violențe polițienești, în regimul comunist asemenea cazuri nu au ieșit la iveală. Kremer a notat că în poliția ungară violența este acceptată în mare măsură, dar aceasta se limitează în genere la intimidarea arestaților, violența fizică est interzisă de lege.

În ultimii trei ani – a mai remarcat sociologul – s-au intensificat subculturile polițienești preferînd violența, mai ales după amendamentul de lege care nu mai prescrie drept obligatorie prezența unui avocat la interogatorii în primele două zile de arest.

Faptul că victima ar fi fost de etnie romă, ar fi constituit un handicap, deoarece în rândul polițiștilor, ideea că ”țiganii nu cunosc alt limbaj,  decât bătaia” este destula de răspândită. Karoly Papp, comandantul general al poliției ungare și-a exprimat condoleanțele față de rudele victimei și a condamnat aspru fapta celor doi polițiști, a anunțat destituirea celor doi, ca și a doi comandanți locali de poliție și demararea unei anchete pentru elucidarea cazului.

Karoly Kontrat, secretar de stat la Ministerul de interne a declarat presei că după ancheta poliției și procuraturii cauzele acestui caz tragic vor fi analizate și se va face totul ca un asemenea fapt să nu se mai petreacă niciodată.