Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coada avionului AirAsia, recuperată de pe fundul Mării Java

airasia_coada.jpg

(FOTO: REUTERS/Adek Berry/Pool)

La două săptămâni de la prăbuşirea avionului AirAsia cu 162 de persoane la bord, echipele de căutare au scos din mare o parte a avionului. Este vorba despre coada aeronavei, unde ar trebui să se afle şi cutiile negre ale avionolui. Acestea ar putea elucida cauzele producerii tragediei de la finalul anului trecut.

Echipele care caută epava avionului AirAsia prăbuşit în Marea Java, în Indonezia, au scos la suprafaţă azi o parte din coada aparatului de zbor, relatează AFP, citată de Mediafax.

Echipamente gonflabile de ridicare de mari dimensiuni au fost folosite pentru a scoate la suprafaţă această parte din coada avionului - cea mai mare parte a aparatului gâsită până în prezent - care se afla la aproximativ 30 de metri adâncime.

Este vorba despre un fragment vopsit în roşu, pe care scrie cu litere albe Asia, a doua parte a logo-ului companiei aeriene, al cărei avion transporta la momentul tregediei 162 de persoane.

Semnale acustice provenind aparent de la cutiile negre ale avionului au fost detectate pentru prima dată vineri. Dar după primele cercetări, se pare că aceste cutii negre s-ar fi desprins de partea din spate a avionului, unde se află în mod normal, şi s-ar afla pe fundul mării, a declarat un oficial local.

Scafandrii marinei indoneziene continuă să caute înregistratoarele de zbor, indispensabile pentru a stabili circumstanţele accidentului.