Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizare masivă de trupe în Franţa

mobilizare_masiva_de_trupe_in_franta.jpg

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian (d) (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Franţa va mobiliza zece mii de militari începând de marţi seară, pentru a asigura securitatea "punctelor sensibile de pe teritoriul" ţării, după atentatele de la Paris. Anunţul a fost făcut luni de ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

Preşedintele Francois Hollande le-a "cerut forţelor armate să participe la securitatea punctelor sensibile de pe teritoriul" ţării, precizează ministrul Apărării, după o reuniune pe tema securităţii interne la Palatul Elysee.

Oficialul evocă o "veritabilă operaţiune internă" şi subliniază că "este pentru prima dată când o mobilizare de asemenea amploare vizează forţele noastre pe teritoriul nostru".

"Am decis împreună cu şeful Statului Major (generalul Pierre de Villiers) să mobilizăm zece mii de militari, care vor fi în situaţia de a proteja punctele sensibile de pe întreg teritoriul (ţării), începând de mâine (marţi) seară", spune ministrul.

Aproape cinci mii de poliţişti şi jandarmi francezi au fost mobilizaţi începând de luni, pentru a proteja şcolile şi lăcaşurile de cult evreieşti din ţară.

Între timp, continuă căutarea pentru găsirea cel puţin a unui complice al autorilor atacurilor de la Paris.