Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Charlie Hebdo publică în trei milioane de exemplare Ediţia Supravieţuitorilor

charlie-hebdo-cover.jpg

Coperta Charlie Hebdo

Prima ediție Charlie Hebdo de la atacul armat în care și-au pierdut viața 12 persoane apare miercuri la Paris. Numărul de mâine al revistei satirice va avea un tiraj record de trei milioane de exemplare, în loc de un milion cum a fost prevăzut inițial. Spre comparație, aflați că 60 de mii de exemplare se vând în general pe săptămână.

Un tiraj record, de 3 milioane de exemplare urmează să fie tipărit în 16 limbi după atentatele de la Paris care au scos 4 milioane de persoane în stradă într-un marș al unității și au dat startul dezbaterilor legate de libertatea de expresie.

Ediția de 8 pagini a săptămânalului satiric a plecat deja la tipografie potrivit Liberation, ziarul care a oferit spațiu de lucru jurnaliștilor de la Charlie Hebdo, al căror sediu este în continuare sigilat de poliție după atacul armat în care au fost uciși 5 caricaturiști printre care și redactorul șef. Nici un caricaturist din afara redacției nu a primit permisiunea de a contribui la ediția de mâine a Charlie Hebdo, deși foarte mulți și-au arătat disponibilitatea.

A fost deja prezentată presei coperta săptămânalului. Desenată de Luz, unul dintre caricaturiștii care au supraviețuit atacului armat doar pentru că a întârziat la job, prima pagina îl prezintă pe un fundal verde pe profetul Mohamed. Pe prima pagină stă scris „TOTUL ESTE IERTAT”, în timp ce profetul este desenat ţinând în mână o hârtie pe care putem citi „JE SUIS CHARLIE”, adică „Eu sunt Charlie”.

Mai multe publicații printre care se numară Libération, Le Monde si Frankfurter Allgemeine au prezentat imaginea pe site-urile de internet. În Statele Unite, Washington Post, USA Today, LA Times, Wall Street Journal, The Daily Beast și CBS News au prezentat coperta Charlie Hebdo însă New York Times a făcut nota discordantă.

Mai multe state care nu difuzau ziarul francez de satiră sau îl distribuiau doar în câteva exemplare au solicitat deja câteva mii de exemplare din noul număr al săptămânalului Charlie Hebdo.

Toate încasările pentru primul milion de exemplare vor merge la Charlie Habdo, reţeaua de distribuţie acceptând să lucreze gratuit.