Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Umoristul Dieudonné, arestat pentru apologie făcută terorismului

dieudonne.jpg

Dieudonné M’bala

Umoristul fracez Dieudonné M’bala a fost plasat astăzi în arest, pentru apologie făcută terorismului.  Se întâmplă după ce Parchetul a inițiat o anchetă la adresa lui pentru că acesta a susținut după atentate:  “Mă simt Charlie Coulibaly”. A asociat în acest fel numele publicației unde au fost comise atentatele cu numele unuia dintre atentatori.

Declarația care a întors sloganul de susținere pentru Charlie Hebdo a fost făcută de umorist pe pagina sa de Facebook.  Dieudonné M’bala este un personaj extrem de controversat în Franța,  acuzat de mai multe ori de antisemitism, notează Le Point. După ce a anunțat în urmă cu două zile că deschide o anchetă, astăzi, Parchetul din Paris a luat decizia de a-l plasa în arest preventiv pe umoristul francez cu rădăcini cameruneze.

În ceea ce mă privește, în  seara asta mă simt Charlie Coulibaly”, a afirmat Dieudonné , referindu-se la Amedy Coulibaly, atentatorul de la magazinul de produse evreiești, unde a luat mai mulți ostatici, patru dintre ei fiind apoi uciși. Dieudonné, a cărui afirmație de pe Facebook a fost ștearsă ulterior, a explicat că a participat duminică la marșul în memoria victimelor atentatelor teroriste, dar a transformat totul în ironie spunând că “a fost o clipă asemănătoare cu big bangul sau cu încoronarea lui Vercingetorix”. Parchetul mai deschisese o anchetă la adresa lui și la începutul lui septembrie pentru exact aceeași acuzație: apologie făcută terorismului, atunci pentru că ironizase decapitarea jurnalistului american James Foley de către membrii grupării Statul Islamic.

Aflat în vizorul guvernului din 2013, Dieudonné și-a văzut multe dintre spectacole interzise de justiția franceză, mai scrie Le Point. A fost condamnat deja, dar pentru fraudă fiscală și abuz de bunuri sociale.


În ultimele zile, justiția franceză a dat mai multe sentințe definitive (pedeapsă cu închisoarea) celor care au formulat afirmații de sprijin sau chiar elogioase față de atentatele de săptămâna trecută, remarcă și cotidianul Liberation.