Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac armat posibil antisemit, în Kansas

atac_armat_posibil_antisemit_in_kansas.jpg

Poliţiştii investighează atacul din Kansas, SUA (Foto: Reuters/Dave Kaup).

Un bărbat a ucis duminică trei persoane într-un centru comunitar şi un azil evreieşti din Kansas, Statele Unite. El a fost reţinut de poliţişti. Autorul atacului, un septuagenar, este suspectat că ar fi neonazist.

Martori oculari citaţi de presa americană au declarat că l-au auzit pe bărbat strigând "Heil Hitler!" în timpul arestării sale.

Poliţia se fereşte deocamdată să califice drept antisemite faptele bărbatului, pe motiv că ar fi "prea devreme în anchetă".

Preşedintele Barack Obama a condamnat acest atac, pe care îl consideră "oribil" şi a prezentat condoleanţe familiilor victimelor.

Suspectul a deschis focul asupra Centrului comunitar evreiesc din Kansas City, provocând moartea a două persoane, între care un adolescent.

Potrivit rabinului Herbet Mandl, bărbatul şi-a întrebat victimele dacă sunt evrei, înainte de a deschide focul asupra lor.

Autorul atacului a mers apoi rapid la un azil din apropiere, numit Village Shalom, unde a ucis o septuagenară, despre care nu se ştie dacă era rezidentă a azilului.

FBI a înregistrat 674 de incidente cu caracter antisemit în 2012 pe teritoriul american.