Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Galerie foto) Situaţie critică în estul Ucrainei

situatie_critica_in_estul_ucrainei.jpg

Autobuz distrus la Doneţk (Foto: Reuters/Alexander Ermochenko)

Armata ucraineană face un pas înapoi în faţa insurgenţilor proruşi. Soldaţii ucraineni au abandonat noul terminal al aeroportului din Doneţk, principala poziţie din care luptă împotriva trupelor separatiste, a anunţat joi un purtător de cuvânt militar ucrainean, citat de AFP.

"Din cauza tirurilor din toate direcţiile, s-a decis în cursul nopţii trecute să se părăsească noul terminal", declară purtătorul de cuvânt Vladislav Selezniov. El precizează că luptele "continuă în jurul aeroportului".

Cel puţin 41 de persoane, civili şi militari, au fost ucise în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, potrivit unui bilanţ întocmit joi de AFP pornind de la cifrele oficiale.

Pe aeroportul din Doneţk se dau lupte grele între armata ucraineană şi separatiştii proruşi încă din luna mai.

Între timp, 13 persoane au fost ucise joi dimineaţă la Doneţk, în momentul în care un troleibuz a fost lovit de un obuz.

Pe 14 ianuarie, un bombardament împotriva unui baraj al armatei ucrainene în apropiere de Volnovaha, în estul Ucrainei, a lovit alt autobuz, provocând 12 morţi în rândul civililor. Kievul şi rebelii s-au acuzat reciproc că ar fi la originea bombardamentului.

Noile evenimente au loc în timp ce miniştrii de Externe ucrainean, rus, francez şi german au cerut miercuri seară la Berlin încetarea ostilităţilor şi retragerea armelor grele.