Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Puţini români vor să vină în Marea Britanie (BBC)

Ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii la sfârşitul acestui an va avea un impact nesemnificativ asupra numărului de români şi bulgari care intenţionează să vină în Marea Britanie în căutare de lucru, arată un sondaj comandat de BBC.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Rezultatele sondajului contrazic estimările alarmiste vehiculate de unele ziare din Marea Britanie, care avertizează asupra unui aflux din cele două ţări după data de 1 ianuarie 2014.

La prima vedere, sondajul efectuat la cererea emisiunii Newsnight, difuzate zilnic de luni până vineri la 22.30 pe canalul TV BBC2, indică o disponibilitate importantă a românilor și bulgarilor de a-și părăsi țara în căutare de lucru.

O treime dintre românii chestionați și 37% dintre bulgari se declară gata să plece la lucru într-o altă țară a Uniunii Europene. Regatul Unit este ales ca destinație preferată de 8,2% dintre români și de 13,6% dintre bulgari.

Pentru anul 2014, Marea Britanie devine destinația preferată a românilor care au în intenție migrația în căutare de lucru - 26%, înaintea Italiei, 25% și a Germaniei, 18%. Dar la întrebarea ce planuri concrete aveți pentru căutare de lucru în Marea Britanie, procentajele scad dramatic, devenind chiar neglijabile. De pildă, sub 1% dintre români au luat contact cu agenții de recrutare, au căutat de lucru singuri ori s-au interesat de o locuință.

Aproape jumătate dintre românii chestionați declară că limitarea accesului la beneficii sociale preconizată de Guvernul de la Londra ar putea  influența negativ decizia lor de a pleca în căutare de lucru în Marea Britanie.

Sondajul a fost efectuat de Gallup România, la solicitarea emisiunii Newsnight, pe un  eșantion de 1.101 persoane.

Rezultatele sondajului contrazic concluzia trasă de unele publicații din Marea Britanie, care titrau cu litere de o șchioapă despre pericolul unei invazii româno-bulgare după data de 1 ianuarie 2014.

O prognoză publicată de autorități estima la 13 mii pe an migrația netă din România și Bulgaria după această dată, în timp ce organizația neguvernamentală eurosceptică Migrationwatch susținea că această migrație netă va fi de 50 de mii anual până în 2019.

Este adevărat însă că sondajul comandat de BBC a fost efectuat doar în România și Bulgaria, nu și printre românii care sunt deja în alte țări UE. Doar în Italia și Spania sunt câte un milion de români. Ambele țări sunt în recesiune, iar în Spania, unde populația a scăzut anul trecut pentru prima oară pe seama migranților străini, numărul românilor fără lucru este estimat la circa 90 de mii. Intențiile migratorii după 1 ianuarie 2014 ale acestor persoane nu sunt deocamdată cunoscute.

De asemenea nu se știe nimic despre intențiile celor circa 400 de mii de moldoveni cu cetățenie română, care trăiesc nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări membre UE.

 
Londra, Petru Clej, despre românii care vor să vină în Marea Britanie