Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Naufragiu Coreea de Sud: Căpitanul a părăsit primul feribotul

naufragiu_coreea_de_sud_capitanul_parasit_primul_feribotul.jpg

Feribotul Sewol, naufragiat în Coreea de Sud (Foto: Reuters/Hyung Min-woo/Yonhap)

În Coreea de Sud, cauzele naufragiului feribotului Sewol sunt încă necunoscute. Circa trei sute de persoane sunt date dispărute, în timp ce bilanţul oficial provizoriu al victimelor a ajuns la nouă morţi. Între timp, apar noi detalii tulburătoare despre tragedia maritimă petrecută în largul coastelor sud-coreene.

Feribotul Sewol, naufragiat în largul coastelor sud-coreene, s-a răsturnat cu totul. Prora (vârful) navei se vede puţin deasupra apei, în timp ce pupa (partea din spate a vasului) atinge fundul mării, la o adâncime de 30 de metri.

De câteva ore, echipele de salvare injectează aer în coca răsturnată, pentru ca eventualii supravieţuitori să aibă suficient oxigen ca să rămână în viaţă, transmite corespondentul RFI la Seul, Frédéric Ojardias.

Peste 500 de scafandri participă la operaţiunea de salvare. Acţiunea este îngreunată de vremea rea şi de curenţii marini puternici.

Familiile pasagerilor se agaţă de orice speranţă. Mai mulţi părinţi declară că au primit sms-uri de la copiii lor din interiorul feribotului, în care le cer salvatorilor să nu abandoneze. Totuşi, existenţa acestor mesaje nu a putut fi confirmată.

Familiile pasagerilor sunt furioase şi dau vina pe echipajul feribotului pentru această tragedie maritimă. Personalul vasului ar fi cerut călătorilor să rămână aşezaţi şi a cerut ajutor cu întârziere, la 18 minute după producerea naufragiului. Pasagerii care nu s-au supus sunt de fapt cei care au supravieţuit.

La fel ca în cazul naufragiului Concordia, căpitanul de pe Sewol s-a aflat printre primii care au părăsit feribotul. El este interogat de Poliţie.

Cauza probabilă a naufragiului este o coliziune cu un recif. O parte a presei susţine că feribotul plecase cu întârziere şi ca să recupereze timpul pierdut, căpitanul ar fi decis să o ia pe o scurtătură.