Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina: 7 soldați ucraineni au fost uciși și alți 24 răniți în confruntarea cu separatiștii proruși

mariupol.jpg

Lupte la Mariupol

Criză în Ucraina. Oficialii armatei ucrainene anunță că în ultimele 24 de ore 7 soldați ucraineni au fost uciși și alți 24 răniți în confruntarea cu separatiștii proruși, relatează Reuters.

Sapte militari ucraineni au fost ucisi si alti 24 au fost raniti in ultimele 24 de ore, a anuntat un purtator de cuvânt militar ucrainean. Potrivit armatei ucrainene, rebelii au tras de 115 ori in ultimele 24 de ore asupra pozitiilor armatei ucrainene si a localitatilor din regiunile separatiste Donetk si Lugansk, in estul tarii. Confruntarile dintre fortele de la Kiev si cele din estul tarii sunt la cel mai ridicat nivel din septembrie 2014 incoace.

Sambata rebelii din estul Ucrainei au lansat o ofensiva asupra orasului port Mariupol. In atac si-au pierdut viata in jur de 30 de oameni si alti aproape 100 au fost raniti. Presedintele Petro Porosenko a anuntat ca serviciile de informatii ucrainene au interceptat telefoane care dovedesc faptul ca Rusia i-a sprijinit pe rebeli pentru ofensiva de sambata asupra orasului Mariupol, relateaza New York Times. Kremlinul neaga in continuare ca ar juca vreun rol in conflict.

Purtatorul de cuvant al armatei ucrainene a explicat ca separatistii rusi au inconjurat in ultimele zile orasul Debalteve, unde se dau lupte intense. Cu o populatie de pana la 30.000 de locuitori, orasul Debalteve din regiunea Donetk a intrat sub controlul fortelor guvernamentale de la Kiev in vara anului trecut, in zona dandu-se lupte violente.

AFP a publicat o harta care arata ambitiile separatistilor in estul Ucrainei si zonele pe care vor sa le "ocupe" pentru a crea Novorossiya.

Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a convocat o reuniune extraordinara a ministrilor de Externe ai statelor UE, joi viitoare, pe fondul intensificarii conflictului separatist din Ucraina. Intre timp presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a declarat "extrem de preocupat" de recentele incalcari ale armistitiului in estul Ucrainei, dupa atacul de la Mariupol, soldat cu 30 de morti. "Incalcarile armistitiului in estul Ucrainei sunt extrem de preocupante", a declarat Barack Obama la New Delhi, unde s-a intalnit cu premierul Indiei, Narendra Modi.