Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sub pretextul luptei antiteroriste, Rusia strânge şurubul pentru internauţi

vkontakte.jpg

Logoul VKontakte.

În contextul politic tensionat pentru Kremlin, Duma de Stat rusă a înăsprit legislaţia astfel încât eventualilor opozanţi să li se limiteze spaţiul de manevră : concret, e vorba de mai multe legi antiterorism care în realitate înăspresc controlul asupra blogurilor şi sancţiunile pentru "tulburări în masă", un cap de acuzare care vizează mai mulţi opozanţi.

Una din legile adoptate de Duma de Stat dublează pedeapsa minimă pentru participarea la tulburările în masă şi îi vizează pe mai mulţi opozanţi ruşi, inclusiv pe liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov, scrie France Presse. Astfel, "organizarea unor tulburări în masă" sau participarea la ele pot fi pedepsite cu 5-10 ani de închisoare şi o amendă de până la 500.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 10.000 de euro. Legea oferă, de asemenea, mai multe atribuţii Serviciului federal de securitate din Rusia, FSB, împotriva organizatorilor.

O altă lege impune un control strict al paginilor de internet, în special a blogurilor. De acum înainte, proprietarii blogurilor cu peste 3.000 de vizitatori pe zi au obligaţia de a se înregistra la autoritatea pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, care a blocat deja în martie, accesul la mai multe site-uri de informaţii critice la adresa Kremlinului, pentru "incitare la activităţi ilegale". Între acestea se număra şi blogul principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi. Acesta, plasat sub arest la domiciliu, a fost găsit vinovat, marţi, de "defăimarea" unui deputat şi a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble. Şi ceilalţi bloggeri care nu vor respecta « ordinele » riscă să plătească amenzi în valoare de până la 500.000 de ruble, echivalentul a 10.000 de euro.

În acest context, fondatorul celei mai importante reţele de socializare ruse Pavel Durov a anunţat că a părăsit Rusia. "Din nefericire, situaţia în Rusia este incompatibilă, în acest moment, cu afacerile pe Internet", a declarat Durov, fondatorul VKontakte, reţeaua de socializare favorită a ruşilor, care s-a plâns de presiunile FSB asupra sa pentru a preda autorităţilor ruse datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, care joacă un rol central în mişcarea de contestare proeuropeană în Ucraina.

Până acum Vladimir Putin a susţinut că legile ar conferi totuşi protecţie vieţii private în faţa serviciilor de informaţii şi că « o supraveghere masivă şi oarbă nu este posibilă » în Rusia. "Nu o vom permite niciodată", a spus preşedintele rus săptămâna trecută.

În fine, să mai spunem că un alt proiect de lege, privind protecţia antiteroristă a şcolilor, propune supravegherea pe Internet a elevilor. Potrivit acestui text, conducătorii liceelor şi universităţilor ruseşti vor avea responsabilitatea să "analizeze site-urile personale ale elevilor şi personalului" şi să întocmească dosare cu cei "care au tendinţa să încalce regulile".