Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ISU lansează campania "Nu tremur la cutremur"

431.jpg

ISU lansează campania "Nu tremur la cutremur"

Optzeci la sută dintre adulţii din România nu ştiu cum să reacţioneze în caz de cutremur şi mulţi ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau ar încetini intervenţia salvatorilor. E concluzia unui studiu prezentat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cu ocazia lansării campaniei de prevenţie "Nu tremur la cutremur".

Specialiştii au concluzionat că, în cazul unui cutremur puternic, tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani, care nu au trăit experienţa unui seism de nivelul celui din 1977, "cu cât ştiu mai puţin, cu atât cred că sunt mai bine informaţi".

Spre exemplu, cei mai mulţi nu şi-au pus niciodată problema să stabilească cu membrii familiei un loc de întâlnire, în condiţiile în care telefonia mobilă nu ar funcţiona o perioadă.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat, luni, o campanie preventivă intitulată "Nu tremur la cutremur", pentru conştientizarea de către populaţie a riscurilor pe care le implică un seism puternic şi ce reguli trebuie să respecte într-o astfel de situaţie, în aşa fel încât să-şi sporească şansele de supravieţuire. În acest sens, a fost realizat şi site-ul nutremurlacutremur.ro

În cadrul campaniei, prin intermediul televiziunilor şi în mediul online vor fi difuzate şapte spoturi cu scenarii diferite, din care cetăţenii află ce trebuie să facă în cazul în care cutremurul îi surpride într-un apartament de bloc, într-un supermarket, la serviu, pe stradă etc.

Prezent la lansarea campaniei, secretarul de stat Raed Arafat a explicat că, pentru realizarea spoturilor, s-a optat pentru filme de animaţie, pentru a fi mai atractive pentru copii.

"Populaţia trebuie să aibă încredere în ceea ce i se comunică oficial şi nu în anunţuri făcute de aşa-zişi specialişti, spune secretarul de stat Raed Arafat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă mai avertizează că oamenii trebuie să aibă în permanenţă în locuinţă provizii de apă, hrană uscată, bandaje şi medicamente, pentru a putea supravieţui o perioadă mai lungă de timp, în cazul în care sunt prinşi sub dărâmături.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării, în caz de cutremur, Bucureştiul este cel mai vulnerabil, în special clădirile construite înainte de 1940, care au rezistat seismelor din 1977 şi 1993. Cel mai expus este însă centrul vechi al Capitalei, unde multe imobile se află într-o stare de degradare avansată.

De altfel, chiar campania a fost lansată acum  într-o clădure cu bulină roşie.