Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controverse în SUA, după furtuna "istorică" de zăpadă

controverse_sua_dupa_furtuna_istorica_zapada.jpg

Zăpadă la New York (Foto: Reuters/Stephanie Keith)

Furtuna "istorică" de zăpadă anunţată de meteorologi a ocolit până la urmă oraşul New York. Autorităţile locale şi-au apărat însă ferm decizia extremă de a bloca aproape în întregime oraşul, în aşteptarea viscolului, care a lovit la est şi în nord, în regiunea Boston, potrivit AFP.

Directorul Serviciului Naţional de Meteorologie din SUA şi-a exprimat regretul că nu a insistat asupra gradului de fiabilitate a previziunilor care anunţau o furtună de zăpadă istorică la New York.

Meteorologii şi autorităţile anunţaseră că se va depune un strat de zăpadă de până la 60 de centimetri în câteva ore, dar zăpada a atins doar 25 de centimetri în Central Park şi 28 de centimetri pe Aeroportul LaGuardia.

Numeroase şcoli, magazine, muzee şi chiar sediul ONU au rămas închise marţi, iar pietonii erau mai rari pe trotuarele acoperite de zăpadă.

"Furtuna n-a fost atât de puternică pe cât au preconizat meteorologii", a recunoscut guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo.

El a invocat principiul precauţiei pentru a justifica decizia de a interzice circulaţia şi de a opri transporturile în comun.

"E mai bine să previi decât să vindeci", a spus şi primarul New Yorkului, Bill de Blasio, care a afirmat că furtuna putea fi una dintre cele mai importante din istoria oraşului.

 

Starea de urgenţă

 

În urma acestor previziuni, mai multe state au declarat stare de urgenţă, iar circulaţia a fost interzisă în statele New York, New Jersey, Connecticut şi Massachusetts. Milioane de americani s-au închis în case, după ce au golit magazinele alimentare.

Furtuna "istorică" nu a venit însă, ci a trecut pe la est de New York, după care s-a îndreptat către Boston, unde stratul de zăpadă atingea 54 de centimetri marţi după-amiază.

Peste 4.700 de curse aeriene au fost anulate marţi, în special la New York, Boston şi Philadelphia.

Directorul Serviciului Naţional de Meteorologie, Louis Uccelini, a subliniat că previziunile meteorologice implică întotdeauna incertitudini şi a precizat că în ciuda faptului că ştiinţa previziunilor continuă să se îmbunătăţească, ea este supusă în continuare erorii.

Un meteorolog şi-a cerut scuze în mod public, pentru că s-a înşelat. "Aţi luat multe decizii dificile, crezând că noi aveam dreptate, dar n-am avut. Îmi cer scuze, în mod sincer, atât numeroşilor decidenţi, cât şi mai numeroşilor cetăţeni obişnuiţi", a scris pe Twitter Gary Szatkowski, un meteorolog de la Mont Holly (New Jersey).