Grevă generală în Grecia

grecia.jpg

Grevă generală în Grecia

Grecia este afectată miercuri de o greva generala de 24 de ore împotriva masurilor de austeritate. Sindicatele îndemna la o "mobilizarea în masa" a protestatarilor şi cer Guvernului să renunţe la acordul cu finanţatorii internaţionali care au creditat Grecia în timpul crizei economice şi financiare.

Serviciile publice, inclusiv spitalele şi mijloacele de transport în comun, vor fi afectate.  Feriboturile din Grecia au ramas la cheu miercuri, nefiind disponibila nicio legatură cu insulele din cauza unei greve declansate de sindicatele marinarilor.
Două manifestatii separate au fost programate în centrul Atenei: cea a Frontului de lupta al muncitorilor (Pame), apropiat de partidul comunist grec KKE, urmate de mitinguri la apelul sindicatelor din sectorul privat, GSEE, si public, Adedy, precum şi al unor grupuri de stanga.
Organizatorii vor stoparea masurilor de reducere a cheltuielilor si creşterilor de taxe, pe care guvernul le-a implementat în vederea achitarii imprumutului din planul de salvare.
Greva a inceput in mod oficial la miezul noptii, pentru a marca Ziua Muncii. In Grecia nu este insa zi libera, aceasta fiind mutată pentru marţea viitoare, a treia zi a Pastelui Ortodox.
Principalele federaţii sindicale susţin că masurile guvernului au dus la un somaj record de 27%, chiar 60% in randul tinerilor.
Insa cele peste 20 de greve generale organizate de greci nu au determinat guvernul condus de Antonis Samaras sa renunţe la măsurile de austeritate.