Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anchetă de amploare privind decontări abuzive de operaţii estetice

ancheta_amploare_privind_decontari_abuzive_operatii_estetice.jpg

Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spune că dacă suspiciunile procurorilor în cazul operaţiilor estetice făcute ilegal de medici de la Spitalul de Arşi din Capitală se confirmă, va lua toate măsurile care se impun. Ministrul a adăugat că nu va tolera cazurile de culpă medicală şi în astfel de situaţii, nu va fi nici maleabil, nici înţelegător.

În ciuda „situaţiilor mai puţin ortodoxe”, Nicolae Bănicioiu spune că pacienţii nu trebuie să se întoarcă împotriva tuturor medicilor. Şi Colegiul Medicilor Bucureşti anunţă că se va autosesiza şi va analiza cazul medicilor de la Spitalul de Arşi, în limita competenţelor. Preşedintele colegiului, Ioan Lascăr, spune că se va cerceta mai precis „dacă există abateri de la deontologia profesională". În fine, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a anunţat că aşteaptă rezultatul anchetei procurorilor înainte de a se pronunţa. "Cel mai bine ar fi să nu mai facem procese la televizor”, a spus acesta.

Anchetatorii au fost sesizaţi în 2012 de Direcţia de Informaţie şi Protecţie Internă că la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri au loc fraude privind modul de internare al unor pacienţi. Ulterior, a existat şi un denunţător care a ajutat la continuarea anchetei. Concret, ancheta vizează o serie de internări în baza unor diagnostice false şi realizarea ilegală a unor operaţii estetice. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale în acest caz faţă de 26 de persoane acuzate de comiterea, după caz, a infracţiunilor de luare de mită, dare mită, înşelăciune sau fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului, persoanele vizate sunt suspectate că internau fără drept persoane, că foloseau fără drept logistica spitalului şi realizau operaţii estetice - liposucţii, vaginoplastii, implant mamar, implant fesier - în timpul programului de lucru. De asemenea, persoanele vizate în anchetă ar fi cerut mită sume importante de bani, pentru efectuarea operaţiilor şi că ar fi decontat ilegal serviciile medicale, în baza diagnosticelor false, în dauna Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că printre persoanele vizate sunt şi 16 medici, suspectaţi de diagnostic fals, înşelăciune, fals intelectual şi luare de mită. Cadrele medicale cereau pentru aceste intervenţii sume mult mai mici decât preţul pieţei, pe care le încasau direct : spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepea aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro, au precizat sursele citate. Ca urmare a unor operaţii de acest fel, cadrele medicale ar fi încasat lunar între 15.000 şi 20.000 de euro, potrivit surselor din rândul anchetatorilor.

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), Gheorghe Iana, a declarat, tot pentru MEDIAFAX, că operaţiile estetice nu sunt decontate, iar spitalul trebuie să supravegheze că ceea ce se trece pe hârtie ca diagnostic corespunde cu ceea ce se întâmplă în unitate, responsabilitatea raportării fiind a conducerii spitalului.

Vineri la Poliţia Capitalei vor fi audiaţi angajaţi de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, printre care medici, asistente medicale, învinuiţi şi martori. Astfel, la Poliţia Capitalei ar urma să vină pentru a da declaraţii, în calitate de învinuiţi sau de martori, peste 40 de persoane. Tot vineri au avut loc mai multe percheziţii.