Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul lansează pe internet campania “Stop Jihadismului”

2801-stop-djihadisme.jpg

Sursa foto : http://www.france24.com

După tragicele evenimente din Franţa, guvernul de la Paris a lansat pe internet un site specializat, destinat să lupte împotriva propagandei jihadiste pe internet, propunând explicații și piste de deradicalizare. Obiectivul este descurajarea tinerilor din Hexagon să se alăture musulmanilor extremişti din Siria şi Irak.

Deoarece gruparea Statul Islamic foloseşte tot mai mult mijloacele moderne de comunicare pentru a recruta tineri din state occidentale, autorităţile franceze, confruntate recent cu cele mai sângeroase atentate teroriste, au decis să iniţieze această campanie prin care să le prezinte tinerilor pericolele la care se expun dacă interacţionează cu jihadiştii. În cadrul unui montaj video de circa două minute, un militant al Statului Islamic abordează un tânăr prin reţeaua Facebook şi îl întreabă dacă vrea să lupte în Siria sau Irak. Videoclipul creionează în primele minute sentimentul de camaraderie în război, însă la un moment dat imaginile sunt intercalate cu scene dure precum răstigniri, oameni aruncaţi de la înalţime sau târâţi în spatele unui camion.

Clipul sugerază de asemenea privitorului că acesta, în cazul în care se va alătura unei grupări jihadiste, va fi complice la uciderea civililor, iar într-un final va fi la rândul lui omorât, departe de casă. « Vă vor spune : Veniţi cu noi să răzbunăm moartea copiilor din Siria. În realitate, vă vor face complici la masacrarea altor civili » , inclusiv a unor copii şi a unor femei, se subliniază în videoclip. « Vă vor spune : Sacrificaţi+vă alături de noi şi veţi apăra o cauză nobilă. În realitate vă vor face să vedeţi ce înseamnă iadul pe pământ şi veţi muri singuri, departe de casă », se mai arată în material.   

Autorităţile franceze au lansat în cadrul acestei campanii şi website-ul www.stop-djihadisme.gouv.fr, un loc unde sunt postate informaţii cu privire la modul în care un tânăr poate fi descurajat să se alăture unei grupări radicale. Pagina are astfel mai multe secţiuni cum ar fi Ce înseamnă ameninţarea teroristă sau Decriptarea propagandei islamiste. „Vom difuza acest videoclip în spaţiul virtual, pe reţele de socializare, cu speranţa că va fi vizionat de cât mai mulţi tineri”, a declarat şeful departamentului de comunicare a guvernului francez, Christian Gravel.

Pagina de internet şi videoclipul sunt ultima încercarea a statului francez de a combate ideologia jihadistă şi a preveni atacuri similare celor de la începutul lunii. Potrivit guvernului francez, peste 1.200 de rezidenţi francezi s-au alăturat sau au de gând să se alăture grupurilor extremiste din Irak şi Siria, mai mulţi decât în oricare altă ţară occidentală, notează France 24. Anterior, guvernul a promovat o iniţiativă menită să împiedice plecarea unor tineri francezi în ţări precum Siria sau Irak, aminteşte postul de televiziune.

În fine, să mai spunem că şi rețeaua americană de socializare Twitter s-a alăturat luptei împotriva grupării Statul Islamic. Deja aceasta a suspendat aproape 18.000 de conturi legate de jihadişti. Experţii spun însă că numărul acestor conturi ar fi mult mai mare : cel puţin 45.000 de conturi Twitter ar fi legate mai mult sau mai puţin de gruparea Statul Islamic.