Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou incendiu la o fabrică de haine din Bangladesh

bangladesh-82874800.jpg

Nou incendiu la o fabrică de haine din Bangladesh

Cel puţin opt persoane au murit în incendiul unei fabrici de textile în capitala Bangladeshului, Dhaka. Incidentul survine la două săptămâni după prăbuşirea unui alt imobil în care se aflau ateliere de confecţii textile. Accidentul de luna trecută s-a soldat cu peste 900 de morţi.

Incendiul a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi la etajul trei al unui imobil de 11 etaje, în care se află ateliere de confecţii textile, în cartierul Darussalam din Dhaka. Victimele au murit asfixiate, blocate în casa scării, din cauza unui "fum toxic degajat de la haine din acril", a declarat pentru AFP, directorul operaţional al pompierilor din Capitala Bangladeshului.

Potrivit şefului poliţiei locale, incendiul s-a soldat cu opt victime "inclusiv proprietarul, patru angajaţi, un ofiţer de poliţie şi un agent de poliţie". A opta victimă nu era identificată încă. Incendiile sunt frecvente în cele 4.500 de ateliere de confecţii textile, situate de obicei în imobile vechi sau în construcţii defectuoase şi dotate cu o reţea electrică puţin sau deloc întreţinută. În noiembrie 2012, un incendiu într-o fabrică de textile s-a soldat cu 111 morţi.

În tragedia de acum două săptămâni, şi-au pierdut viaţa 900 de persoane, potrivit ultimului bilanţ.

Clean Clothes Campaign, o asociaţie pentru apărarea muncitorilor din sectorul textil, cu sediul la Amsterdam, afirmă că peste 700 de salariaţi în domeniul confecţiilor au murit în incendii, în Bangladesh, începând din 2006. Bangladeshul este al doilea exportator mondial de haine, în valoare totală de 19 miliarde de dolari în 2011, la care contribuie salarii considerate "modice" şi forţă de lucru uşor de găsit.