Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA, criticate pentru o nouă execuţie "neconstituţională" a unui deţinut

Un nou scandal legat de execuţiile care au loc în Statele Unite a izbucnit, după ce un deţinut condamnat la moarte a agonizat mai bine de 40 de minute în urma administrării unui nou cocktail letal. Este a doua oară când autorităţile "dau greş", alimentând discursul anti-execuţii al organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, care condamnă această "practică" menţinută de marea democraţie americană în mai multe state.

Organizaţiile americane pentru apărarea drepturilor omului au luat iar foc după ce Clayton Lockett, condamnat la moarte pentru violarea şi uciderea unei tinere, s-a zbătut între viaţă şi moarte timp de 40 de minute înainte de a deceda în urma unei « crize cardiace bruşte ». La câteva minute după ce a început injectarea cocteilului letal - care nu a fost testat niciodată - directorul închisorii din Oklahoma unde era arestat Lockett, a ordonat oprirea execuţiei vâzând că la doar câteva minute după injecţie deţinutul a intrat într-o stare de suferinţă greu de descris potrivit martorilor citaţi de presa locală. Pentru condamnat a fost prea târziu...Nu şi pentru cel de-al doilea condamnat, Charles Warner, care ar fi urmat să fie executat imediat după. Aceasta a obţinut un răgaz de două săptămâni...Evident că avocata lui Lockett a denunţat « tortura » la care a fost supus clientul ei. Madeline Cohen, avocata lui Charles Warner, spune că apărarea celor doi condamnaţi au cerut insistent informaţii despre cocktailul letal ce urma să le fie administrat celor doi. Degeaba însă : noua procedură din Oklahoma, care nu a mai fost testată până în prezent, nu le-a fost prezentată în avans. Aparent, ea prevede injectarea unui cocteil cu trei produse, un sedativ, un anestezic şi clorură de potasiu în doză letală. « Trebuie să obţinem răspunsuri complete cu privire la ce nu a mers. Trebuie să avem o anchetă independentă condusă de o parte terţă şi nu de autorităţile penitenciarului », a cerut Madeline Cohen, într-un comunicat publicat imediat după execuţie. "Trebuie să obţinem o autopsie realizată de un medic independent şi o transparenţă totală asupra concluziilor", a adăugat avocata care speră ca măcar de această dată ceilalţi condamnaţi la moarte să nu fie executaţi până nu se elucidează cazul dramatic al lui Lockett.

Din păcate acesta nu este singular : în ianuarie un alt american condamnat pentru omor şi viol a fost executat în statul Ohio şi a murit în chinuri după un sfert de oră după ce i s-a injectat nou amestec de substanțe. Dennis McGuire fusese condamnat la moarte pentru violarea şi uciderea unei tinere însărcinate. Totul a pornit de la refuzul fabricanţilor europeni de a furniza anestezicul obişnuit, pentobarbitalul, pentru executarea oamenilor. Aceasta a făcut ca multe state americane unde mai există pedeapsa capitală să facă apel la preparate ale farmaciilor care nu sunt omologate la nivel federal, ceea ce a condus la o creştere a numărului de recursuri judiciare ale avocaţilor care se tem că clienţii lor vor fi supuşi unor suferinţe neconstituţionale.

 

SUA, acuzate de ipocrizie

 

După cum spuneam, nu doar avocaţii sunt indignaţi dar şi organizaţiile care militează pentru apărarea drepturilor omului...Acestea acuză autorităţile americane de ipocrizie, după ce acestea au criticat dur zilele acestea decizia justiţiei egiptene de a condamna la moarte peste 600 de persoane, în timp ce chiar în Statele Unite zeci de oameni mor executaţi. Culmea, moartea lui Lockett vine la scurt timp după ce un studiu al Facultăţii de Drept a Universităţii din Michigan a arătat că mai mult de 4% dintre condamnatii la moarte din Statele Unite ale Americii sunt probabil nevinovati. "Majoritatea oamenilor nevinovati condamnati la moarte nu sunt niciodata identificati si eliberati. Scopul studiului nostru este de a-i reprezenta pe nevinovatii care se afla inca dupa gratii", a spus expertul in drept Samuel Gross, unul dintre cei patru autori ai studiului si profesor de drept. Acesta a urmarit 7.482 de cazuri de condamnari la moarte, din 1973 pana in 2004. Din acest grup, 117 persoane, sau 1,6%, au fost dezvinovăţite. Însă, susţin autorii cercetării, cu suficient timp şi resurse, probabil că peste 4%, adică 200 de persoane, ar fi putut fi salvate de la moarte. « Acest studiu demonstrează că avem o problemă serioasă în sistemul judiciar.'Problema inocenţei 'in cazul condamnaţilor la moarte este mai gravă decât s-a crezut", a declarant Richard Dieter, directorul executiv al Centrului de informare privind condamnarea la moarte. « Aceasta demonstrează pericolul pe care-l reprezintă să trimiţi nevinovaţi în culoarul morţii, când rezolvarea unui astfel de caz durează », a afirmat Richard Dieter.

În prezent, 58 de ţări ale lumii mai aplică pedeapsa cu moartea. Potrivit unui raport al Amnesty International, anul trecut s-au înregistrat 682 de execuţii în 21 de ţări. China ocupă primul loc, având mai mulţi condamnaţi la moarte decât toate celelalte ţări la un loc. Urmează Iran, Irak si Arabia Saudită. Pe locul al cincilea în lume se plasează Statele Unite ale Americii, cu 43 de execuţii. Totuşi, tendinţa mondială este de renunţare la pedeapsa capitală. Anul trecut, Letonia a devenit a 97-a ţară care a scos pedeaspa capitală din sistemul juridic.