Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CIJ respinge procesul de genocid Croaţia vs. Serbia

Curtea Internaţională de Justiţie a respins marţi procesul în care Croaţia acuza Serbia că a comis genocid pe teritoriul său între 1991 şi 1995. Instanţa precizează că statul croat nu şi-a dovedit acuzaţiile, potrivit postului B92, citat de Mediafax. Curtea a respins şi procesul pentru genocid intentat de Serbia Croaţiei.

Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, a stabilit că Zagrebul nu a dovedit că a fost comis genocid, a anunţat preşedintele CIJ, Petr Tomka.

El a precizat că CIJ este de acord cu concluziile Tribunalului Haga, care a apreciat că scopul unităţilor sârbe era "să îi îndepărteze cu forţa pe croaţi din părţi ale teritoriului, dar nu să îi distrugă fizic".

Anterior, Tomak a subliniat că Serbia nu poate fi trasă la răspundere pentru acţiuni comise înainte de 27 aprilie 1992, când Republica Federală Iugoslavia, din care făcea parte, a aderat la ONU şi a semnat Convenţia privind prevenirea genocidului. Această prevedere exclude partea procesului croat care se referea la crime de război comise la Vukovar în 1991.

Decizia de marţi este finală şi nu poate fi atacată în apel. Procesul a durat 16 ani.

Croaţia a dat în judecată Serbia în 1999, iar Belgradul a răspuns zece ani mai târziu, acuzând Croaţia că a comis genocid împotriva etnicilor sârbi, în timpul şi după Operaţiunea Furtuna din 1995.

Curtea Internaţională de Justiţie a respins de asemenea marţi procesul pentru genocid intentat de Serbia Croaţiei, apreciind că nu există dovezi că scopul forţelor croate a fost să distrugă fizic populaţia sârbă.