Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iordania execută doi deţinuţi jihadişti

iordania_executa_doi_detinuti_jihadisti.jpg

Iordanieni în stare de şoc, după executarea pilotului Maaz al-Kassasbeh (Foto: Reuters)

Iordania a executat miercuri doi deţinuţi, la câteva ore după ce a promis un răspuns "important şi decisiv" faţă de uciderea pilotului său capturat de organizaţia teroristă Statul Islamic. Printre cei doi deţinuţi executaţi s-a aflat şi irakianca Sajida al-Rishawi, a cărei eliberare fusese cerută de SI.

Irakianca Sajida al-Rishawi fusese condamnată la moarte pentru rolul său în atacul asupra unui hotel din capitala iordaniană Amman, soldat cu moartea a 60 de persoane.

Celălalt deţinut executat este Ziad al-Karbouli, care a fost unul dintre locotenenţii fostului lider Al-Qaida în Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Ziad al-Karbouli fusese condamnat la moarte în 2008, pentru plănuirea unor atacuri teroriste în Iordania şi Irak.

Iordania a promis un răspuns dur, după ce gruparea teroristă Statul Islamic a difuzat o înregistrare video, în care pilotul Maaz al-Kassasbeh este ars de viu într-o cuşcă.

Organizaţia ceruse eliberarea irakiencei în schimbul pilotului iordanian şi a jurnalistului japonez Kenji Goto, pe care militanţii l-au ucis într-o înregistrare video difuzată online în urmă cu trei zile.

Iniţial, Iordania a fost de acord cu schimbul, dar a revenit asupra înţelegerii, după ce nu a primit nici o dovadă că pilotul este încă în viaţă.