Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Observatorii OSCE deţinuţi de insurgenţi proruşi în Ucraina au fost eliberaţi

Douăsprezece persoane - opt străini (observatori OSCE) şi patru ucraineni - au fost reţinute pe 25 aprilie de separatişti proruşi, care îi considerau "prizonieri de război". Toţi au fost eliberaţi anunţă emisarul rus Vladimir Lukin. Între timp 41 de oameni au murit şi peste 120 au fost răniţi vineri, în cea mai sângeroasă zi de la declanşarea conflictului generat de alipirea Crimeei la Rusia.

Casa Sindicatelor din Odessa a fost incendată în timpul confruntărilor dintre militanţii proruşi baricadaţi înăuntru şi susţinătorii guvernului de la Kiev, care veniseră să elibereze instituţia.

Violenţele de la Odessa au avut ecou până în Statele Unite, care au cerut Ucrainei şi Rusiei să restabilească ordinea şi securitatea în oraş. În contextul crizei din Ucraina, secretarul american al Apărării a cerut statelor membre NATO să-şi mărească bugetele militare pentru a face faţă provocărilor Moscovei. Acesta avertizează că, pe termen lung, Rusia va încerca să testeze Alianţa Nord-Atlantică.

În estul Ucrainei armata a lansat noi ofensive la Slaviansk şi Kramatorsk. În replică, miliţiile proruse din regiune refuză să elibereze şapte observatori OSCE.