Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS: Coronavirusul s-ar transmite de la om la om

sars-coronavirus-010.jpg

OMS: Coronavirusul s-ar transmite de la om la om

Ipoteză îngrijorătoare: este probabil ca noul coronavirus, care a ucis 18 persoane în Arabia Saudită şi Europa, să se transmită de la om la om. Avertismentul vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Foarte îngrijorător pentru noi este faptul că existenţa diferitelor tulpini înregistrate în numeroase ţări susţine din ce în ce mai mult ipoteza că, în cazul unui contact apropiat, acest nou coronavirus se transmite de la om la om”, a declarat directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Keiji Fukuda.

Oficialul a făcut aceste declaraţii pentru ziariştii din Riad, după o vizită pe care a efectuat-o în Arabia Saudită. Primele îngrijorări cu privire la această ipoteză au apărut săptămâna trecută, când în Marea Britanie a fost confirmat al 11-lea caz mondial de infectare cu coronavirus, apropiat SARS (Sindromul Acut Respirator Sever). Miercurea trecută, autorităţile sanitare au confirmat prezenţa virusului la un locuitor din M.Britanie, în familia unui pacient tratat de aceeaşi maladie, sugerând transmiterea de la om la om.

Potrivit Agenţiei britanice pentru protecţia sănătăţii (HPA), era atunci al treilea caz depistat în Marea Britanie de infectare cu acest tip de virus din familia SARS, care, până în prezent, a cauzat moartea a cinci persoane (trei în Arabia Saudită şi două în Iordania).

În total, coronavirusul a fost detectat la 18 persoane până acum.

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie largă care include virusuri ce produc simple răceli, dar şi SARS, care a provocat o epidemie de "pneumonie atipică" soldată cu 800 de morţi la nivel mondial, în 2003.