Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jumătate dintre români dau şpagă la medic

bani.jpg

Jumătate dintre români dau şpagă la medic

Cei mai mulţi români sunt nemulţumiţi de sistemul sanitar, au dat bani sau cadouri personalului medical, în principal din proprie iniţiativă, consideră că medicii sunt prost plătiţi şi că statul trebuie să asigure medicamente compensate. Acestea sunt principalele concluzii ale barometrului de opinie “Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului Adevărul.

Potrivit cercetării, o treime dintre români consideră că au o stare de sănătate bună, aproape jumătate răspund că sănătatea lor este nici bună, nici proastă, iar 14,5% dintre respondenţi spun că au o stare de sănătate proastă.

În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, aproape jumătate dintre respondenţi se declară nemulţumiţi, iar 15% foarte nemulţumiţi. Doar 4% declară că sunt foarte mulţumiţi, în timp ce 2,2% nu ştiu sau nu răspund.

Întrebaţi dacă au dat vreodată bani sau cadouri personalului medical, 63% dintre români răspund afirmativ. Dintre cei care declară că au dat cadouri sau bani, peste jumătate au dat din proprie iniţiativă. 30% spun că li s-a cerut. Peste jumătate dintre cei care au participat la studiu, consideră că, dacă vor tratament de calitate, trebuie să dea bani la medic, iar 42,4% resping această idee. Totodată, jumătate este de părere că sistemul medical este printre cele mai grav afectate de corupţie.

Majoritatea românilor e de acord cu ideea potrivit căreia condiţiile din spitalele româneşti sunt proaste. 54% consideră că deficitul de medicamente şi dotările insuficiente din spitale au drept cauză lipsa banilor, iar 45% pun această situaţie pe seama faptului că se fură. Majoritatea respondenţilor cred că medicii sunt prost plătiţi şi bine pregătiţi, iar 77% spun că au întâlnit medici în România care îşi fac datoria cu seriozitate.

94 de medici au fost reclamaţi de pacienţi în perioada ianuarie – decembrie 2012, conform ultimului raport al Comisiei de Disciplină din Colegiul Medicilor din România (CMR), 24 de medici fiind sancţionaţi. Cele mai multe reclamaţii au vizat medicii ginecologi, chirurgii şi anesteziştii. Potrivit Colegiului, peste 20.600 de medici lucrau în 396 de spitale româneşti în 2012. Dintre aceştia, o treime aveau peste 50 de ani, mulţi dintre ei chiar peste 60. Salariul unui medic rezident este, în medie, de 1.000 de lei pe lună, în timp ce salariul unui medic specialist poate ajunge la peste 2.000 de lei lunar.