Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ActiveWatch: Presa din România, din ce în ce mai politizată

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

 Fenomenul politizării presei s-a intensificat în anul 2013, iar o parte semnificativă a media este în continuare folosită de patroni ca armă în vederea obţinerii unor avantaje politice şi economice sau pentru a pune presiune pe justiţie, potrivit ActiveWatch.

Conform raportului "FreeEx 2013 - Libertatea Presei în România", lansat luni de ActiveWatch, anul trecut au avut loc mai multe evenimente "cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare".

 "O parte semnificativă a presei este în continuare folosită de patroni ca armă în vederea obţinerii unor avantaje politice şi economice sau pentru a pune presiune pe justiţie", se spune în raport, precizându-se că "politizarea discursului mediatic a fost evidenţiată de decizia unor jurnalişti de a migra în mediul politic şi de atacurile tot mai frecvente între oamenii din presă, în care predomină ameninţările, injuriile şi limbajul vulgar".

În raportul ActiveWatch se spune şi că media îşi abandonează adeseori misiunea de a informa, în schimbul promovării unor mesaje favorabile intereselor unor entităţi private.

Totodată, conform raportului FreeEx, unele instituţii media folosesc abuziv dreptul la liberă exprimare pentru a intimida alte persoane/grupuri sociale/ justiţia/grupări politice, iar, pe de altă parte, "mai mulţi politicieni au cerut închiderea unor instituţii media".

"Abaterile etice tot mai frecvente ale presei au fost sancţionate de instanţe, în baza noului Cod Civil", se spune în raport.

Potrivit aceluiaşi raport, unele instituţii media şi unii oameni din presă îşi somează colegii de breaslă să nu mai relateze critic despre ei, ameninţând cu procese.

În ceea ce priveşte Consiliul Naţional al Audiovizualului, raportul FreeEx spune că această instituţie a sancţionat aceste numeroase abateri, însă nivelul amenzilor este mic şi nu este în măsură să descurajeze astfel de practici.

Raportul precizează, totodată, că "CNA a fost ţinta unor presiuni venite din zona politică şi din partea radiodifuzorilor".

De asemenea, în raport se spune că "unele decizii recente ale CNA pun în pericol dreptul la liberă exprimare, sancţionând dreptul la opinie, fără a ţine cont de jurisprudenţa CEDO".

Razvan Martin, coordonator de programe la  Active Watch a explicat motivele accelerarii acestui fenomen

 
Răzvan Martin, coordonator de programe la Active Watch