Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: "moartea înaintea expulzǎrii", la Lyon 3 romi au pierit într-un incendiu

romi-expulzati.jpg

expulzare romi

Problema romilor este din nou în atenţia presei şi a clasei politice din Franţa dupǎ drama care a avut loc în noaptea de duminicǎ spre luni la Lyon unde trei persoane, douǎ femei şi un copil, au murit într-un incendiu. Ei fǎceau parte dintr-un grup de 300 de romi care ocupau ilegal o uzinǎ dezafectatǎ. Cotidianul Le Figaro considerǎ cǎ guvernul este total dezarmat în faţa acestei probleme.

Din punctul de vedere al dreptei franceze, stînga aflatǎ acum la putere a eşuat total în ceea ce priveşte gestiunea dosarului legat de romi. Statul francez are mari dificultǎţi atunci cînd vrea sǎ-i expulzeze dar şi atunci cînd vrea sǎ-i integreze. Pentru editorialistul ziarului Le Figaro este limpede cǎ François Hollande şi socialiştii, care înainte de a veni la putere dǎdeau lecţii de umanitate şi cereau gǎsirea unor soluţii pentru romi, sunt la rîndul lor în impas. Citez din Le Figaro: "Locuitori excedaţi, deputaţi depǎşiţi de evenimente. Terenuri devastate unde arborii au fost tǎiaţi pentru a servi de lemne pentru foc, unde adǎposturi improvizate şi caravane se îngrǎmǎdesc la fel ca în bidonviluri." Descrierea condiţiilor în care trǎiesc romii în Franţa este teribilǎ. Nici presa de stînga nu face însǎ economii de detalii dezastruoase pentru a descrie taberele improvizate ale romilor. Citez din ziarul Libération care şi-a trimis un corespondent la Lyon pentru a vedea cum trǎiau romii în respectiva uzinǎ dezafectatǎ: "De pe 28 septembrie 2012 în jur de 300 de romi au trǎit în aceastǎ fostǎ intreprindere, repartizîndu-şi, pe familii, diferite birouri. In absenţa unui serviciu de adunare a gunoaielor, deşeuri şi excremente se adunau în faţa imobilului. Acesta nu avea apǎ. Iar în martie un rom a murit sub nişte bîrne care s-au prǎbuşit, de fapt omul voia sǎ se încǎlzeascǎ cu ele."
Numele României revine în ambele ziare, ca fiind ţara din care provin cei mai mulţi romi în Franţa. Le Figaro se aratǎ însǎ mai vehement decît Libération pentru cǎ ajunge la urmǎtoarea concluzie : "prezenţa, greu de evaluat numeric, a romilor pe teritoriul francez este pe cale de a deveni un motiv de revoltǎ". Iar editorialistul ziarului de dreapta îşi încheie "strigǎtul de alarmǎ" cu fraza: "Este urgent sǎ fie refuzatǎ intrarea, prevǎzutǎ în 2014, a Bulgariei şi a României în Spaţiul Schengen".
Libération nu merge chiar atît de departe cu concluziile, dar îl citeazǎ pe primarul socialist al oraşului Lyon spunînd: "Aglomeraţia lyonezǎ nu poate primi toate populaţiile din lume aflate în dificultate, este imposibil." De 12 ani primarul Gérard Collomb mizeazǎ pe expulzǎri pentru rezolvarea problemei, precum şi pe programe de naturǎ sǎ amelioreze viaţa romilor în ţǎrile lor de origine. Un astfel de program a fost iniţiat de exemplu cu comuna Tinca din judeţul Bihor. Libération constatǎ însǎ cǎ puterea socialistǎ are o politicǎ destul de contradictorie în privinţa romilor. Pe de o parte François Hollande a cerut ca înaintea expulzǎrilor şi înaintea desfiinţării unor tabere improvizate sǎ se procedeze la un "diagnostic social". Altfel spus sǎ fie cǎutate posibilitǎţi pentru ca respectivii romi sǎ primeascǎ alte spaţii locative. Nici o comunǎ şi nici un primar nu pot însǎ oferi soluţii alternative decente, din lipsǎ de bani şi apartamente vacante. Pentru a rezuma, putem spune cǎ situaţia romilor est-europeni sosiţi în Franţa, şi al cǎror numǎr este evaluat între 20 000 şi 30 000, nu dǎ semne de ameliorare în viitorul imediat şi nici mǎcar în cel îndepǎrtat.