Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se redeschide

mineriada.jpg

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se redeschide

Cercetările în cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, unele victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.

Potrivit Mediafax, redeschiderea dosarului Mineriadei readuce în prim-plan statistica neagră a acestui eveniment, ce indică zeci de morţi, dintre care doar şase au fost identificaţi şi recunoscuţi.

De asemenea, 746 de răniţi, şase femei violate şi peste o mie de persoane arestate ilegal fac parte din bilanţul negru al evenimentelor din vara anului 1990 din Bucureşti.

De atunci până în prezent, pe rolul Parchetului de pe lângă instanţa supremă au fost deschise mai multe dosare, fără însă a fi găsiţi vinovaţii pentru acele crime, mai ales că procurorii au emis în repetate rânduri decizii de neîncepere a urmăririi penale în acest caz.

 Pentru modul defectuos în care au fost instrumentate dosarele Revoluţiei şi Mineriadelor, a fost reclamat Consiliului Superior al Magistraturii generalul magistrat Dan Voinea, procuror militar din 1982, care a deţinut şefia Secţiei Parchetelor Militare din ICCJ în perioada 1997 - 2001, apoi a asigurat interimatul conducerii secţiei în perioada mai 2006 - octombrie 2007.

Generalul Voinea şi-a dat demisia, evitând răspunderea disciplinară, însă în luna septembrie 2012 şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al României, rămasă vacantă după încheierea mandatului Laurei Codruţa Kovesi.

În cazul Mineriadei din '90, prin rezoluţia din 7 decembrie 2007 a procurorului general, s-a dispus infirmarea rezoluţiei din 19 iulie 2007 prin care a fost începută urmărirea penală faţă de Ion Iliescu şi continuarea ceretărilor de către procurori desemnaţi din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.

 Într-o decizie din septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.