Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Mărturii tulburătoare din Coreea de Nord: Mâncam cartofi cruzi pe câmp

O femeie condamnată la muncă forţată într-un lagăr nord-coreean şi care a reuşit să fugă din ţara sa povesteşte pentru Amnesty International evenimentele teribile prin care a trecut. Mărturiile sale sunt cuprinse într-un scurt film intitulat "Celălalt interviu", o aluzie la comedia aflată în centrul unei dispute între Statele Unite şi Coreea de Nord.

Mărturiile lui Park Ji-hyun par ireale. Femeia povesteşte că pentru a scăpa de foametea din Coreea de Nord din anii '90, a fugit împreună cu fratele ei în China. Acolo, a picat însă din lac în puţ: a scăpat de teroarea din Coreea de Nord şi a dat peste traficanţii de fiinţe umane.

"Am stat în China aproximativ două săptămâni, când oamenii cu care stăteam mi-au spus că dacă vreau să asigur bunăstarea familiei mele, trebuie să mă căsătoresc cu un chinez. Familia mea va trăi din banii pe care îi va primi din vânzarea mea. Când le-am spus că nu aş putea, mi-au zis că familia mea va fi deportată. Atunci am fost de acord. Până la urmă, am fost vândută cu cinci mii de yuani, ceea ce înseamnă aproximativ cinci sute de lire sterline în Marea Britanie. Când eşti vândut, persoana care te cumpără îţi va spune: «Am plătit pentru tine, aşa că acum trebuie să faci tot ce îţi spun. Dacă nu te supui în cele mai mici detalii, pot să te raportez. Chiar şi dacă te omor, nimeni nu va spune nimic şi nimeni nu va şti ce s-a întâmplat cu tine»", povesteşte ea.

Ulterior, femeia a descoperit că este însărcinată. Ea a născut singură, într-o gheretă de pază din vârful dealului la poalele căruia se afla satul, după 11 ore de suferinţă. Nimeni nu a venit să verifice dacă ea şi copilul sunt sănătoşi, potrivit interviului acordat Amnesty International, citat de Mediafax.

Park Ji-hyun a stat în China şase ani, după care a fost raportată autorităţilor şi trimisă înapoi în Coreea de Nord. Ea a fost obligată să îşi lase copilul în urmă. Odată revenită în Coreea de Nord, a fost aruncată într-un lagăr de muncă.

"Lucram mai ceva ca animalele. Trebuia să curăţăm un versant, pentru a crea câmpuri terasate. Curăţam terenul cu mâinile goale. În iulie, când recoltam cartofii, pe cei mai mici îi mâncam pe loc, aşa cruzi, cu mizerie pe ei. Într-adevăr, era nespus de rău. Poţi spune că toată Coreea de Nord este o mare închisoare. Tuturor oamenilor le este foame. Nu le-au mai rămas nici măcar şobolani, şerpi sau plante sălbatice de mâncat", spune ea.

Park Ji-hyun s-a îmbolnăvit, iar starea ei s-a agravat până când nu a mai putut să muncească şi nici măcar să meargă. Autorităţile au eliberat-o din lagăr. Întoarsă în oraşul natal, Ji-hyun era bolnavă, fără locuinţă şi singură. Femeia a reuşit să-i convingă pe traficanţi s-o ducă înapoi în China, unde se afla fratele ei. Următoarea destinaţie: Mongolia.

"Nu era foarte sigur pentru noi să rămânem în China, aşa că am aranjat să plecăm spre Mongolia. Nouă dintre noi s-au îndreptat spre Mongolia, a trebuit să trecem graniţa pe jos. Toţi au trecut peste garduri, cu excepţia mea şi a fiului meu. Am crezut că văd maşini de poliţie care se îndreaptă spre locul unde ne aflam. Dacă eram prinsă iar, puteam fi trimisă înapoi în Coreea de Nord. Mi-aş fi pierdut din nou fiul", povesteşte ea.

Femeia a fost salvată de un chinez, care a ajutat-o să fugă în Mongolia: "Am văzut pe cineva la distanţă alergând către noi. Am crezut că este un ofiţer de Poliţie chinez şi că totul s-a sfârşit. L-a înşfăcat pe fiul meu şi l-a pus pe umăr, m-a luat de mână şi am început să alergăm. A tăiat sârma ghimpată pentru noi şi aşa am reuşit să ajungem în Mongolia. Abia după ce am ajuns am realizat că străinul care ne salvase vieţile era acelaşi bărbat care ne cumpărase mâncare".

Park Ji-hyun s-a îndrăgostit de bărbatul care i-a salvat viaţa, iar în prezent ei trăiesc la Manchester, în Marea Britanie, împreună cu cei trei copii ai lor.