
Social
David Stoliar – singurul supraviețuitor al “Strumei” – a decedat la 91 de ani
stoliar.jpg

Am a fost în legătură cu David Stoliar cu câțiva ani înaintea morții sale și în continuare voi face un portret al acestui om extraordinar. Povestea vieții lui David Stoliar sună ca un roman de aventuri. Născut la Chișinău în 1922, el a emigrat cu familia în Franța la vârsta de numai patru ani unde a stat până în 1930 când familia sa s-a întors în România la București.
După alți trei ani, după divorțul părinților săi, a plecat cu mama sa din nou în Franța, unde a frecventat cursurile colegiului Carnot din Fontainebleau, până în 1936, când s-a întors din nou la București, unde a urmat liceul la Matei Basarab, până în 1940, când guvernul național-legionar condus de Ion Antonescu a exclus pe toți evreii din școlile de stat.
“Viața în București era foarte dificilă pentru evrei în acele timpuri”, mi-a spus David Stoliar într-un schimb de email-uri în august 2010, pe care nu l-am publicat până acum.
“Au fost oameni uciși sau schilodiți în plină stradă. Trebuia să mă ascund de autorități și de Garda de Fier”, mai spune el.
După înfrângerea de către Antonescu a rebeliunii legionare și declanșarea războiului alături de Germania nazistă, persecuțiile împotriva evreilor s-au întețit. Deportări în masă și ucideri au început în Basarabia, Bucovina și Transnistria.
Tragedia Struma
Nici David Stoliar nu a scăpat de persecuții, dar a fost salvat de tatăl său. “În decembrie 1941 eram la Poligon, la muncă obligatorie. Tatăl meu mi-a obținut un pașaport românesc și un bilet pe vasul Struma. Din cauza pașaportului românesc am fost scutit de la Poligon și pe 12 decembrie 1941 m-am îmbarcat la Constanța”, mi-a spus David Stoliar.
El spune că prețul plătit de tatăl său pentru bilet a fost de circa 1000 de dolari la valoarea actuală. Struma era un vas grecesc în stare foarte proastă, unul din cele peste 140 de vase care au transportat ilegal refugiați evrei în Palestina, aflată atunci sub mandat britanic.
Ajunși la Istanbul, vasul cu 769 de evrei la bord nu a primit permisiunea de a acosta și după o revoltă eșuată a pasagerilor, care nici nu au primit permise de intrare în Palestina, pe 23 februarie 1942 vasul a fost remorcat în largul Mării Negre unde a rămas în voia valurilor, cu motorul defect, fără combustibil, fără contact radio, fără mâncare sau apă.
La mai puțin de 24 de ore, Struma a fost torpilată de un submarin sovietic și David Stoliar, care a supraviețuit exploziei inițiale, a fost aruncat în apă alături de alți pasageri.
A fost singurul care a supraviețuit, ținându-se de o bucată de lemn desprinsă din vas și datorită faptului că avea o haină groasă de lână care i-a permis să reziste apelor înghețate ale Mării Negre.
A fost salvat de un vas turcesc de pescari și adus la Istanbul unde a nimerit în închisoare, primind ulterior permisiunea să plece prin Liban în Palestina.
S-a înrolat în armata britanică, în 1945 s-a căsătorit pentru prima oară cu Adria într-o sinagogă din Cairo, iar în 1948 a luptat ca mitralior în armata Israelului în războiul de independență.
A lucrat apoi într-o companie petrolieră și afacerile l-au dus pentru o bucată de vreme în Japonia. A rămas văduv în 1961 și s-a recăsătorit cu Marda la Paris în 1966, care îi supraviețuiește împreună cu fiul său din prima căsătorie, Ron.
Fluent în română
Împreună cu a doua soție a continuat în afaceri în industria încălțămintei, mai ales în Asia, iar din anii ’70 s-a stabilit în Statele Unite, în statul Oregon de pe coasta de vest, continuând să fie activ până la sfârșitul vieții.
Am vorbit pentru prima oară la telefon cu David Stoliar în 2001, când a acceptat să participe la un documentar radio, difuzat de BBC, despre tragedia Strumei.
A vorbit fluent în limba română, pe care nu o mai folosise de aproape 60 de ani. De altfel David Stoliar era fluent în nu mai puțin de opt limbi.
Un om modest și amabil, David Stoliar a fost afectat crunt de Holocaust. Mama sa a fost deportată din Franța de naziști în decembrie 1942 la Auschwitz, unde a pierit în camerele de gazare.
Tatăl său a supraviețuit războiului la București, de unde a emigrat în 1947 și a trăit în Franța, unde a murit în 1984.
Deși a fost unul dintre supraviețuitorii Holocaustului, el vorbea cu indignare de afirmațiile care-i atribuie lui Ion Antonescu salvarea a 400000 de evrei din România.
“Regimul Antonescu a ucis 300000 de evrei între 1940 și 1943. Să spui că restul de 400000 pe care Antonescu nu i-a omorât au fost “salvați” mi se pare o prostie”, mi-a spus David Stoliar în august 2010.
El se arăta revoltat și de negarea Holocaustului.
“Comentariile cu privire la Holocaust precum că ar fi o invenție sunt nerealiste. Faptul că Germania, Austria și Franța plătesc în continuare compensații victimelor și urmașilor lor este o doar o mică dovadă a Holocaustului”, mai spunea David Stoliar.
“Vă rog să înțelegeți că scrierea istoriei acestei părți din viața mea, după atâția ani, este foarte dureroasă, luând în considerare faptul că e cea mai cumplită parte a vieții mele”, a încheiat David Stoliar mesajul trimis acum mai bine de trei ani.