
Social
65 de ani de când Franța a stabilit salariul minim. Românii și bulgarii cel mai prost plătiți
oameni_pe_strada.jpg

În Europa, România și Bulgaria rămân țările cu cele mai mici salarii. Bulgaria înregistrează un salariu minim brut de 174 de euro în timp ce românii primesc echivalentul a 190 de euro. De altfel sunt singurele țări din Europa care nu oferă nici măcar 200 de euro. În Slovacia, salariul minim este de 352 de euro în timp ce salariul mediu urcă până aproape de 800 de euro. În schimb, Slovenia este singura țară din Est care oferă un salariu minim ce depășește 500 de euro: mai exact 790 de euro brut, lunar.
Spania a reusit să depășească dificila criză pe care a cunoscut-o între 2010 și 2011, oferind cel mai ridicat salariu minim din Europa de sud - 753 de euro. Criza economică din Grecia a exercitat o presiune imensă pentru ca acest venit să fie menținut cât mai jos cu putință. De la 684 de euro - cât se înregistra la începutul anului 2014, în prezent el este de 580 de euro și înghețat la această cifră până în 2016. Chiar și așa însă, minimul grec este mai ridicat de cel portughez - 566 de euro.
Vestul Europei stă bine. Luxemburgul este țara cea mai generoasă cu un salariu minim de 1.920 de euro pe lună, urmând în clasament Belgia și Olanda. Salariul minim al angajatului german nu ajunge la 1.500 de euro în timp ce Franța și-a stabilit acest venit la 1.445 de euro.
Țările scandinave privesc cu reticență impunerea unui salariu minim. Nici Danemarca, nici Finlanda ori Suedia dar nici țări precum Austria ori Italia nu au impus un plafon salarial. Însă, există un acord pentru diversele ramuri profesionale prin care se reglementează întreaga situație. Salariul este reglementat în urma negocierilor colective între partenerii sociali implicați.
Elveția, țară binecunoscută pentru costul ridicat al vieții a propus în primăvara anului trecut un salariu minim ce depășea 3.200 de euro. Dar, inițiativa nu a convins așa că proiectul a fost respins iar minimul taiat cu până la 77%.
Ieșind din Europa, problemele sunt dintre cele mai diverse.
În ianuarie 2014, Barack Obama a decis un salariu minim pentru salariații care lucrează în instituțiile statului de aproximativ 9 euro. Obama și-a argumentat decizia prin aceea că lupta împotriva inegalităților trebuie să constituie o prioritate pentru stat. În prezent, 4 milioane de americani sunt plătiți cu salariul minim. Dar, în Statele Unite, salariul minim este fixat la nivel federal, dar, fiecare stat se poate pronunța, ulterior, asupra acestei chestiuni. În majoritatea cazurilor, suma legiferată pe plan local este mai mare decât cea fixată la nivel național. În China, Guvernului îi revine sarcina de a modela salariul minim în funcție de costul vieții în diferitele provincii. În Japonia, un angajat câștigă cel puțin 5,8 euro pe oră.