Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ani grei de închisoare pentru comandantul vasului Costa Concordia

costa.jpg

Costa Concordia

Judecătorii Tribunalului din Grosetto (regiunea Toscana) au stabilit că Francesco Schettino, în vârstă de 54 de ani, este vinovat de omor din culpă în cazul naufragiului produs în cursul nopţii de 12 spre 13 ianuarie 2012, în largul Insulei Giglio (Italia).

La trei ani de la naufragiul navei Costa Concordia, judecătorii Tribunalului din Grosetto au decis condamnarea la 16 ani şi o lună de închisoare a căpitanului vasului de croazieră pentru omor din culpă. În plus, Francesco Schettino trebuie să plătească daune de câte 30.000 de euro părţilor civile costituite, bani pe care cu siguranță nu va avea de unde să îi dea, cu atât mai mult cu cât pentru cinci ani i-a fost interzis să fie comandant de navă.

Procurorii ceruseră initial 26 de ani si trei luni de închisoare pentru Francesco Schettino, pe care l-au catalogat drept un "idiot imprudent" pentru că a apropiat prea mult nava de Insula Giglio şi a părăsit printre primii vasul după naufragiu. Schettino a fost condamnat și pentru comunicarea falsă cu autoritățile maritime în momentul naufragiului.

Comandatul nu se afla în aulă la citirea sentintei. Potrivit avocaților săi – avea febră și a refuzat să se prezinte. Însă cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței Francesco Schettino a intervenit pentru prima dată. Bănuind că va fi emoționat a preferat să citească ceea ce avea de spus de pe un bilețel scris chiar de el.

Printre lacrimi, Schettino a declarat că a trăit trei ani ca ”într-o mașină de tocat carne” din cauza presei și că nu este adevărat că nu și-a asumat responsabilitățile sau că nu și-a cerut iertare față de familiile victimelor. Totdată comandantul s-a plâns că din cauza indiscrețiilor din partea jurnaliștilor si raporturile din interiorul familiei sale s-au deteriorat.

În timpul interogatoriului susținut de mai multi procurori care s-au succedat în timpul audierii sale, Schettino și-a minimalizat responsabilitatea, încercând să pară un comandant prost informat de echipajul său.

La 13 ianuarie 2012, nava Costa Concordia s-a ciocnit de o stâncă în apropierea insulei italiene Giglio din Marea Mediterană. Stânca a sfâșiat bordajul pe o lungime de 70 m, după care nava a fost invadată în bună măsură de apă și s-a înclinat până la un unghi de 65 grade, devenind nemanevrabilă. Incidentul s-a soldat cu 32 de morți si 157 de răniți.
 

Corespondenta RFI și RRA în Italia Elena Postelnicu